A-
A+

Gripna kvinnans mor i Belarus: "Ett misstag"

Demonstranter i Polen håller upp bilder på Belarus auktoritäre president Aleksandr Lukasjenko (till vänster), regimkritikern Roman Protasevitj och juridikstudenten Sofia Sapega.
Demonstranter i Polen håller upp bilder på Belarus auktoritäre president Aleksandr Lukasjenko (till vänster), regimkritikern Roman Protasevitj och juridikstudenten Sofia Sapega.
BelarusTT

Den 23-åriga juriststudenten Sofia Sapega, som greps tillsammans med pojkvännen och oppositionsaktivisten Roman Protasevitj i söndags, sitter alltjämt frihetsberövad i ett av regimens fängelser.

Annons

Annons

Hennes mamma Anna Duditj har rest till Minsk för att försöka hjälpa sin dotter. Besök från släktingar tillåts dock inte på KGB-fängelset, rapporterar BBC:s utsända, som träffar Anna Duditj då hon just lämnat lite kläder, mat och hygienartiklar till dottern.

Jag är beredd att be vem som helst om hjälp, så att mitt barn inte får sitt liv förstört, säger mamman till det brittiska mediebolaget.

"Vanlig ung kvinna"

Hon berättar att det sista hon hörde från dottern innan hennes telefon inte längre gick att nå var ett sms med ett enda ord: "mamma".

Jag förstår inte varför min dotter gripits. Hon lever bara sitt liv som vilken ung kvinna som helst, pluggar, roar sig och är kär, säger Anna Duditj.
Jag är säker på att allt det här är ett misstag.

Sofia Sapega, som är rysk medborgare, är inte aktivist, enligt modern. Hon har sedan i augusti i fjol varit baserad i Litauen där hon studerar juridik. Den regimkritiske journalisten och aktivisten Roman Protasevitj sitter också fortsatt fängslad efter gripandet i söndags. Han riskerar fängelse i upp till 15 år.

Annons

Annons

Sanktioner på gång

De belarusiska myndigheterna har släppt videoklipp där Sapega och Protasevitj säger att de varit inblandade i oppositionella aktiviteter som klassas som brottsliga i Belarus, "erkännanden" som närstående och anhöriga avfärdat som tydligt framtvingade.

De båda greps efter att Belarus i söndags tvingade det Ryanairplan som de reste med att landa i Minsk. Flygplanet var på väg från Grekland till Litauen. Nedtvingandet har väckt starka reaktioner från EU, där många länder beskrivet som en ren flygkapning. Unionen har reagerat genom att planera att bryta flygförbindelserna med landet och införa nya sanktioner.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!