A-
A+

Grönt ljus för dansk konstgjord ö

Webbkarta som visar var den konstgjorda ön ska anläggas
Webbkarta som visar var den konstgjorda ön ska anläggas
DanmarkTT-Ritzau

Efter flera månaders debatt antog Folketinget på fredagen den lag som möjliggör bygget av den konstgjorda ön Lynetteholm.

Men det betyder inte att sista ordet är sagt om det kontroversiella öbygget.

Annons

Annons

85 röstade för och tolv emot, men trots den stora majoriteten är det inte säkert att striden om ön är avgjord. Det är inte omöjligt att projektet hamnar i EU-domstolen med hänvisning till att man inte redogjort för den samlade miljöpåverkan bygget har när man lägger ihop det med alla de övriga projekten det medför – som bygge av bostäder, tunnelbana och vägar.

Det här har kallats för ett kinderägg. Det är det inte. Det är ett ruttet ägg med tunt skal, sade Enhedslistens Rasmus Vestergaard Madsen.

Han lyfte också att grannländerna runt Östersjön inte hörts och den svenska oron för miljön i Öresund och belastningen på Östersjön.

Hans farhågor avfärdades av socialdemokraten Thomas Jensen, som förklarade att det är ett av de mest genomarbetade lagförslag han varit med om att genomföra i folketinget, med tekniska genomgångar, samråd och expertsamtal.

Processmässigt är det fullständigt genomarbetat. Och det ska nog klara att gå igenom när det... om det kommer till EU, var hans kommentar som lät antyda att frågan kanske inte är helt avgjord.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!