A-
A+

Grönt ljus för kärnkraft och naturgas

Ett kärnkraftverk i Lingen i Tyskland. Arkivbild.
Ett kärnkraftverk i Lingen i Tyskland. Arkivbild.
EUTT

EU-parlamentet stoppar inte grönklassningen av kärnkraft och naturgas.

En lättnad, anser anhängarna. Skandal, tycker motståndarna.

Annons

Annons

Tvisten om den så kallade taxonomin har varit bitter och intensiv in i det sista.

Till slut blev ändå marginalen ganska stor för den sida som vill ge tummen upp för EU-kommissionens förslag från i vintras om att investeringar i såväl naturgas som kärnkraft under vissa villkor ska kunna klassas som miljömässigt hållbara.

På utskottsnivå fanns en majoritet för att stoppa förslaget, men den var borta när hela EU-parlamentet röstade under onsdagen i Strasbourg.

328 parlamentariker röstade emot att stoppa förslaget och 278 för, medan 33 lade ner sina röster.

Därmed går kommissionens förslag igenom. Gas- och kärnkraftsmotståndarna hade behövt vinna omröstningen och dessutom få minst 353 röster totalt för att kunna tvinga kommissionen att göra om.

"Vilken lättnad"

Vinnarsidan består främst av högerpartier – för svensk del M, L, KD och SD.

"Förslaget är en vinst för Europas energiförsörjning. Om man vill främja en utveckling där vi inte är beroende av gas, oavsett varifrån den kommer, måste man säga ja till taxonomin. Det går inte utan kärnkraften", anser svenska ledamoten Karin Karlsbro (L) i ett pressmeddelande.

"Vilken lättnad! EU-parlamentet klassificerar kärnkraften som hållbar och underlättar därmed investeringar avsevärt. Idag segrade förnuftet över blind ideologi!", skriver kollegan Jessica Stegrud (SD) på Twitter.

Förlorarna står till vänster – svenska S, C, V och MP.

"Det här är ett historiskt svek, mot klimatet och alla unga. De andra svenska partierna är totalt förblindade av kärnkraften, och ser därför mellan fingrarna kring den fossila gasen", skriver Emma Wiesner (C) i ett mejl.

Det är en smärre skandal att parlamentet inte tar den här chansen att ställa om. Småsparare kommer inte att känna sig trygga med att det här är en grön märkning, om det handlar om naturgas och kärnkraft, säger Jytte Guteland (S) på telefon till TT.

Annons

Annons

Missförstånd?

Beslutet innebär inte att någon måste investera i vare sig naturgas eller kärnkraft. Däremot kommer investeringar i de två energislagen under vissa villkor framöver kunna inkluderas i de gröna fonder och liknande som erbjuds av banker och andra.

På samma sätt hade ett nej till kommissionens förslag inte inneburit något investeringsförbud.

Många har ändå sett den infekterade striden om taxonomin som en sorts kamp mellan ja eller nej till de två energislagen över huvud taget.

Förlorarna suckar tungt.

I bästa fall var det ett missförstånd som ledde till att vissa ledamöter gick på det här. I värsta fall så tycker en majoritet av ledamöterna på det här sättet. Och då har man inte förstått vilken tid vi lever i klimatmässigt, anser Jytte Guteland.

EU-kommissionen är desto nöjdare och betonar de "strikta kriterier" som gäller.

"Investeringar i förnybart prioriteras alltid i vår taxonomi – det är vår framtid. Vårt förslag skapar öppenhet så att investerarna vet vad investerar i", skriver finansmarknadskommissionären Mairead McGuinness i ett pressmeddelande.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.