Grönt ljus för Norwegians nya krisplan

Norwegian har fått klartecken för räddningspaket. Arkivbild.
Norwegian har fått klartecken för räddningspaket. Arkivbild.
EkonomiTT-Reuters

Aktieägarna i Norwegian ger grönt ljus för ett nytt räddningspaket som ska hjälpa det krisande bolaget på fötter.

Bland åtgärderna finns en nyemission, konvertering av skulder och en neddragning av flygflottan.

Annons

Annons

Annons

Annons

Samtliga förslag som låg uppe på bordet på den digitala extra bolagsstämman som hölls på torsdagen godkändes av ägarna, skriver bolaget i ett börsmeddelande. 80 procent av ägarna röstade för nyemissionen.

Besluten på stämman innebär också att bolaget kan gå vidare med förhandlingar med sina kreditgivare om konvertering av skulder.

Genom åtgärderna vill bolaget dra in fyra miljarder norska kronor. Krisplanen lades fram efter det att den norska regeringen under hösten klargjort att det inte är aktuellt att skjuta till mer stöd direkt till bolaget mer än de miljardlån som beviljades i det akuta skedet i våras. Den norska regeringen har hänvisat till en oklar ägarbild i Norwegian.

Tidigare i december beviljades Norwegian konkursskydd för två irländska dotterbolag och har fått godkänt för en rekonstruktionsprocess i Norge.

Norwegian var redan före coronapandemin under hård ekonomisk press. Den kraftiga expansionen av bolaget som har skett de senaste åren har resulterat i ett skuldberg som i slutet av september i år uppgick till 48,5 miljarder norska kronor.

Av de 140 flygplan i bolagets ägo vid inledningen av året är endast sex stycken fortfarande i luften i den norska inrikestrafiken.

Norwegians aktie som tappat 98 procent av sitt värde senaste året lyfte kraftigt efter den extra bolagsstämman, men stannade på plus 4,8 procent på Oslobörsen, som steg med 0,1 procent.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons