A-
A+

Guantánamofånge vittnar om tortyr

Som mest satt 800 personer på Guantánamofämgelset i Kuba. Arkivbild.
Som mest satt 800 personer på Guantánamofämgelset i Kuba. Arkivbild.
USATT-AP

En av de al-Qaida-medlemmar som sattes i fånglägret Guantánamo Bay i Kuba beskriver hur han utsattes för tortyr av amerikansk underrättelsetjänst.

Annons

Annons

I en domstolsförhandling berättar Majid Khan, som har suttit på Guantánamofängelset sedan 2006, om USA:s underrättelsetjänst CIA:s metoder vid så kallade "hemliga fängelser" innan han fördes till Kuba.

Jag trodde att jag skulle dö, säger han.

Khan beskriver bland annat hur han under långa perioder naken hängdes upp och ned, att man spolat iskallt vatten på honom och närapå dränkt honom flera gånger. Han berättade även om sexuella övergrepp, påtvingade lavemang och perioder utan mat.

Khan tillbringade omkring tre år på CIA:s hemliga fängelser innan han fördes till Guantánamo 2006. 2012 erkände han att han hade varit kurir för al-Qaida och att han deltagit i planeringen av flera dåd som sedan aldrig genomfördes.

Han har sedan dess samarbetat med amerikanska myndigheter i andra utredningar, bland annat gällande de fem män som anklagas för att ha planerat och tillhandahållit logistiskt stöd för attacken den 11 september 2001.

Rättegången mot dem väntas dra i gång tidigast nästa år.

En fängelsedom på mellan 25 och 40 år väntar Khan, men den kommer tack vare hans samarbete att reduceras till max elva år, och man kommer dessutom att dra av tid med tanke på de år som han redan har suttit inspärrad.

39 fångar är kvar i Guantánamo, som mest satt där 800 människor efter terrordåden 2001.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.