A-
A+

Gucci sänker lyxbolagen

Guccis visning i samband med modeveckan i Milano tidigare i våras.
Guccis visning i samband med modeveckan i Milano tidigare i våras.
EkonomiTT-Bloomberg

Lyxkonglomeratet Kering faller kraftigt på Parisbörsen efter en rapportsmäll för Gucci. Oro för utgången i helgens presidentval sätter dessutom ytterligare press på lyxbolagen.

Annons

Annons

Italienska Gucci står för mer än hälften av ägaren Kerings intäkter men första kvartalet blev en besvikelse, långt ifrån marknadens förväntningar. Covid-nedstängningar främst i Kina satte käppar i hjulet för försäljningen och aktien har under dagen backat omkring sju procent.

Konkurrenter som Moncler, Burberry och Richemont, ägare till varumärket Cartier, faller också på aktiemarknaderna runtom i Europa och ett samlat börsvärde på tio miljarder euro har försvunnit, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

Sektorn har de senaste månaderna utvecklats negativt i spåren av förväntade räntehöjningar, lägre ekonomiskt tillväxt liksom covid-situationen i Kina. Exempelvis Hermès, känt för sina handväskor med en prislapp på 10 000 dollar har fått stänga flera butiker i Kina.

Dessutom kan söndagens presidentval i Frankrike komma att ställa till det ytterligare för några av de franska företagen.

En seger för ytterhögerns Marine Le Pen ses av marknaden som en tydlig negativ faktor då det finns farhågor om att hon kommer att vilja införa handelstullar likt USA:s förre president Donald Trump gjorde för ett par år sedan.

Dessutom finns oro för nya skatteregler som skulle påverka företagen negativt.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.