A-
A+

Guide: Allt inför kvällens EM-rysare

Caroline Seger är tillbaka i full träning. Men är lagkaptenen redo att spela från start i kvällens EM-semifinal mot England?
Caroline Seger är tillbaka i full träning. Men är lagkaptenen redo att spela från start i kvällens EM-semifinal mot England?
FotbollSheffield, TT:s utsända

Caroline Seger är skadefri, men kan hon starta? Hanna Glas är frisk, men är hon helt återställd efter covidsänkan?

I kväll spelar Sverige semifinal i fotbolls-EM.

Här är det viktigaste att ha koll på inför bataljen mot hemmanationen England.

Annons

Annons

Vad: Fotbolls-EM, semifinal, damer.

Var: Bramall Lane, Sheffield, England.

När: I kväll klockan 21.00, svensk tid.

Tv/radio: TV4/C More/SR P4 Radiosporten.

Lagens väg till semifinal:

Sverige: Nederländerna 1–1, Schweiz 2–1, Portugal 5–0, Belgien (kvartsfinal) 1–0.

England: Österrike 1–0, Norge 8–0, Nordirland 5–0, Spanien (kvartsfinal) 2–1 efter förlängning.

Motståndet: England gör sitt nionde EM och har som bäst två andraplatser. 1984 förlorade man finalen mot Sverige, efter straffläggning, och 2009 blev Tyskland för svårt. I EM 2017 blev det en semifinal för det engelska laget men väl där blev det förlust mot kommande mästaren Nederländerna, 0–3. I sommarens mästerskap är det dock rejäl guldvittring hos hemmapubliken. England stormade genom gruppspelet med tre raka segrar och 14–0 i målskillnad, och fortsatte sedan genom att vända underläge till seger i kvartsfinalen mot en annan förhandsfavorit: Spanien.

Historiken: England är ett välbekant motstånd för Sverige. 26 gånger har länderna drabbats samman på damsidan och historiken är i Sveriges favör. Sverige har 15 segrar att jämföra med Englands tre. Oavgjort har det spelats åtta gånger. Senast lagen möttes var i bronsmatchen i VM 2019 då Sverige vann med 2–1 efter mål av Kosovare Asllani och Sofia Jakobsson.

Skador/sjukdomar: Förbundskapten Peter Gerhardsson har under EM haft ovanligt mycket av både krasslighet och skavanker att ta i beaktande. Det stora frågetecknet inför semifinalen gäller lagkaptenen Caroline Seger, som missat de två senaste matcherna med en hälskada. I går tränade hon för fullt, men det är fortfarande tveksamt om mittfältsgeneralen är redo att starta.

Hon kommer vara spelbar. Sedan får vi se hur vi använder det, sade Gerhardsson på gårdagens presskonferens.

Förra veckan kom också covid-19 in i den svenska EM-truppen, vilket stoppade Hanna Glas, Emma Kullberg och Jonna Andersson från spel i kvartsfinalen. Glas och Kullberg är tillbaka i träning, och framför allt den förstnämnda är aktuell för den svenska startelvan. Andersson har däremot inte synts till, och lär ställas åt sidan. Osäkerhet gäller också kring forwarden Olivia Schough, som inte har tränat med laget sedan matchen mot Belgien.

Hur startar Sverige: De många frågetecknen gör att det är extra svårt att tippa den svenska startelvan i semifinalen. Om Hanna Glas är redo för spel går hon med största säkerhet in i laget. Frågan är då vad som händer med Amanda Ilestedt, som vikarierade för Glas senast. Tar hon åter plats som mittback, och då bredvid Linda Sembrant, som var tillbaka i elvan senast efter att ha varit skadad? Och flyttar Magdalena Eriksson i så fall ut till vänster i backlinjen, på bekostnad av Amanda Nildén, som gjorde en fin insats mot Belgien? Eller löser Peter Gerhardsson ekvationen genom att gå över till en trebackslinje, som i premiären mot Nederländerna?

En kurant Caroline Seger kan också ställa till det. Hon är given alla dagar i veckan om hon är fullt spelbar, men ersättaren Nathalie Björn, som egentligen är mittback, har varit strålande hittills i EM. Hur ska Gerhardsson i så fall få in båda i elvan?

Sverige, tänkbar startelva (3–4–3): Hedvig Lindahl – Amanda Ilestedt, Linda Sembrant, Magdalena Eriksson – Hanna Glas, Filippa Angeldahl, Nathalie Björn, Amanda Nildén – Kosovare Asllani, Stina Blackstenius, Fridolina Rolfö.

Övriga truppen: Jennifer Falk (mv), Zecira Musovic (mv), Jonna Andersson, Emma Kullberg, Hanna Bennison, Caroline Seger, Sofia Jakobsson, Olivia Schough, Rebecka Blomqvist, Lina Hurtig, Johanna Rytting Kaneryd, Elin Rubensson.

Förbundskapten: Peter Gerhardsson.

England, tänkbar startelva (4–3–3): Mary Earps – Lucy Bronze, Millie Bright, Leah Williamson, Rachel Daly – Georgia Stanway, Fran Kirby, Keira Walsh – Beth Mead, Ellen White, Lauren Hemp.

Övriga truppen: Hanna Hampton (mv), Ellie Roebuck (mv), Alex Greenwood, Jessica Carter, Demi Stokes, Lotte Wubben-Moy, Jill Scott, Ella Toone, Alessia Russo, Nikita Parris, Chloe Kelly, Bethany England.

Förbundskapten: Sarina Wiegman.

Domare: Esther Staubli, Schweiz.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.