A-
A+

Guide: JVM-premiär mellan Ryssland och Sverige

På annandagskvällen inleds JVM för svensk del när Juniorkronorna tar sig an Ryssland. Arkivbild.
På annandagskvällen inleds JVM för svensk del när Juniorkronorna tar sig an Ryssland. Arkivbild.
IshockeyTT

Annandag och dags för junior-VM i ishockey i Kanada.

Sverige möter Ryssland i premiären – här är allt du behöver veta inför nedsläpp.

Annons

Annons

Vad:Ryssland–Sverige, gruppspel i JVM i ishockey i Red Deer, Kanada.

När:26 december 22.30, svensk tid.

Tv/radio:TV6/Viaplay, P4 Radiosporten.

Fullt lag:Vid en pressträff på juldagskvällen berättade förbundskapten Tomas Montén att alla i laget är tillgängliga. Det gäller även Simon Edvinsson som vilades i genrepet mot Österrike, som Sverige vann med 7–0. Edvinsson ställdes åt sidan som en försiktighetsåtgärd men säger själv att han kommer att kunna gå för fullt.

Revanschjakt:Sverige och Ryssland möttes i JVM-gruppspelet även i fjol. Juniorkronorna kom till matchen med 54 raka gruppsegrar i JVM – men den sviten bröts. Ryssland vann en dramatisk tillställning med 4–3 efter att ha avgjort med 5,6 sekunder kvar av förlängningen. Flera av de svenska spelarna är med även i år och visst lär det finnas ett litet revanschsug.

Målvaktsfrågan:Vem som står för Sverige vill förbundskapten Tomas Montén inte avslöja, men det är ingen vild gissning att Jesper Wallstedt är förstavalet i turneringen. Men genrepet mot Österrike var inget vidare test för målvakten. Wallstedt spelade halva matchen och fick bara sex skott på sig. Nu väntar dessutom ett betydligt bättre offensivt lag i form av Ryssland.

Se upp för:Rysslands yngsta spelare, Matvej Mitjkov. Underbarnet, född i december 2004, är en av turneringens mest hajpade spelare av en anledning, det visade han inte minst i genrepet mot Kanada. Ryssland förlorade visserligen med 6–4 men Mitjkovs offensiva leverans var det inget fel på. 17-åringen stod för två mål och en assist.

Potentiell svensk uppställning:

Målvakter: Jesper Wallstedt (Calle Clang).

Backar: Simon Edvinsson–Helge Grans, Emil Andrae–Anton Olsson, Leo Lööf–Joel Nyström, Måns Forsfjäll.

Forwards: Alexander Holtz–William Eklund–Oskar Olausson, Åke Stakkestad–Daniel Ljungman–Fabian Lysell, Daniel Torgersson–Theodor Niederbach–Isak Rosén, Elias Stenman–Elliot Ekmark–Zion Nybeck, Albert Sjöberg.

Ej ombytta: Jesper Vikman, Oskar Magnusson, Victor Sjöholm.

Förbundskapten: Tomas Montén.

Rysslands lag:

Målvakter: Jaroslav Askarov, Jegor Guskov, Maxim Motorygin.

Backar: Vladimir Grudinin, Kirill Kirsanov, Arsenij Koromyslov, Sjakir Mukhamadullin, Nikita V. Novikov, Jegor Savikov, Nikita Smirnov, Kirill Steklov.

Forwards: Nikita Tjibrikov, Semjon Demidov, Ivan Didkovskij, Nikita Guslistov, Marat Khusnutdinov, Matvej Mitjkov, Alexander Pasjin, Vasilij Ponomarjov, Fjodor Svetjkov, Kirill Tankov, Pavel Tjutnev, Danila Jurov, Ivan Zintjenko, Dimitrij Zlodejev.

Förbundskapten: Sergej Zubov.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.