A-
A+

Guide: Så fortsätter handbolls-VM

Efter sex raka segrar och publikfester i Scandinavium i Göteborg väntar nu VM-kvartsfinal i Tele 2 arena för de svenska handbollsherrarna. Arkivbild.
Efter sex raka segrar och publikfester i Scandinavium i Göteborg väntar nu VM-kvartsfinal i Tele 2 arena för de svenska handbollsherrarna. Arkivbild.
HandbollTT

Sverige har vunnit sex av sex möjliga i VM på hemmaplan.

Nu väntar Egypten i kvartsfinal när handbollsfesten flyttar till Stockholm.

Annons

Annons

+ Tele 2 arena tar över

Efter sex publikfester i Scandinavium och Göteborg är det nu dags för handbollsherrarna att inta Tele 2 arena och Stockholm. Två av mästerskapets kvartsfinaler avgörs i den svenska huvudstaden – övriga två spelas i Gdansk i Polen, som delar på värdskapet med Sverige. Städerna arrangerar även en semifinal vardera – om Sverige når dit spelas den semifinalen i Stockholm. Final och bronsmatch spelas i Tele 2 arena söndagen den 29 januari.

+ Egypten väntar i kvartsfinal

Sverige har plusstatistik mot Egypten historiskt sett med 22 segrar, 4 oavgjorda och 9 förluster. Egypten vann dock mot Sverige i OS-gruppspelet i Tokyo sommaren 2021 med 27–22. När Sverige tog VM-silver i januari 2021 blev det en knapp 24–23-seger mot värdnationen Egypten i gruppspelet. Egypten slutade tvåa i sin grupp i mellanrundan efter förlust i gruppfinalen mot Danmark.

+ Sveriges väg till kvartsfinalen

Sverige – Europamästare 2022 och VM-silvermedaljör 2021 – tog sex segrar av sex möjliga i det inledande gruppspelet och mellanrundan. Här är lagets samtliga resultat hittills: Brasilien 26–18, Kap Verde 34–27, Uruguay 47–12, Ungern 37–28, Island 35–30, Portugal 32–30.

+ Stjärnskottet främste målskytt

Vänsternian Eric Johansson må inte vara en startspelare i Blågult, men det är Kielspelaren som är Sveriges vassaste VM-målskytt hittills. 22-åringen har svarat för 29 mål i mästerskapet på hemmaplan – näst bäst är vänstersexan Hampus Wanne på 25 fullträffar. Poängbäst är mittnian Jim Gottfridsson, som svarat för 55 poäng. Av dessa är 36 framspelningar till lagkamrater.

+ Kvartsfinaler – 25 januari

Kvartsfinal 1 (Gdansk): Frankrike–Tyskland.

Kvartsfinal 2 (Stockholm): Sverige–Egypten.

Kvartsfinal 3 (Gdansk): Norge–Spanien.

Kvartsfinal 4 (Stockholm): Danmark–Ungern.

+ Semifinaler (Stockholm/Gdansk) – 27 januari

Vinnaren kvart 1–vinnaren kvart 2, vinnaren kvart 3–vinnaren kvart 4. Om Sverige är i semifinal spelar Blågult i Stockholm.

+ Final och bronsmatch (Stockholm) – 29 januari

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.