-
+

Guide: Skidskytte-VM torsdag

Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson bildar Sveriges lag i singelmixedstafetten. Arkivbild.
Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson bildar Sveriges lag i singelmixedstafetten. Arkivbild.
SkidskyttePokljuka, TT:s utsända

Dags för skidskytte-VM:s svar på formel 1. Singelmixedstafetten innebär en ny bra svensk medaljchans. Kan Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson köra hem blågults femte medalj i Pokljuka? Här är det viktigaste du behöver veta inför mästerskapets sjunde tävlingsdag

Annons

Annons

Vad: Singelmixedstafett, skidskytte-VM i Pokljuka, Slovenien.

När: I dag klockan 15.15.

Tv/radio: SVT, Eurosport och Radiosporten.

Hur: Laget består av en manlig och en kvinnlig åkare som kör två sträckor var. Straffrundan är halverad jämfört med andra tävlingar och mäter 75 meter. Fyra skjutningar var och precis som i vanliga stafetterna har åkarna tre extraskott per skjutning.

Förutsättningar: Singelmixedstafett gjorde debut på VM i Östersund 2019 och är fortfarande ingen OS-distans. Det spekuleras dock i att det bara en tidsfråga innan den publikvänliga och fartfyllda singelmixen även finns på OS-programmet.

Svenska deltagare: Sebastian Samuelsson och Hanna Öberg.

Sveriges chanser: En av de bästa medaljchanserna för svensk del på hela mästerskapet – och då har blågult redan plockat fyra medaljer i Pokljuka. Öberg och Samuelsson tog brons i Östersund 2019 och blev fyra på VM i fjol. I den enda singelmixen som har körts hittills i år blev duon tvåa och bägge har höjt sin nivå på skjutvallen – där det som vanligt kommer att avgöras.

Favoriten: Norge har två raka VM-guld genom Johannes Thingnes Bø och Marte Olsbu Røiseland. I årets uppställning är dock Røiseland petad och Tiril Eckhoff kör i stället. Eckhoff har tagit två individuella VM-guld i Pokljuka – men har också under säsongen, i just stafetter, svajat på vallen.

Favoriten 2: Italien, med Dorothea Wierer och Lukas Hofer (silver 2019) är en rutinerad och snabb duo man inte ska räkna bort. Wierer var sjuk i inledningen av mästerskapet, och var efter de första tävlingarna enligt henne själv "död". Efter distansloppet, och en niondeplats, sade hon dock att "nu lever jag", och när snabbt skytte betyder som mest är Wierer helt klart ett hot.

VM-medaljörer 2020: 1) Norge, 2) Tyskland, 3) Frankrike.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss