A-
A+

Guide: Snackisarna inför Australian Open

Det är lugnet före stormen i Melbourne Park, där Australian Open inleds under natten mot måndagen, svensk tid.
Det är lugnet före stormen i Melbourne Park, där Australian Open inleds under natten mot måndagen, svensk tid.
TennisMelbourne, TT:s utsände

Tennissäsongen drar i gång på allvar med årets första grand slam-turnering.

Här är fem snackisar och en svensk inför Australian Open.

Annons

Annons

Världsettan Iga Swiatek är storfavorit på damsidan. Arkivbild.
Världsettan Iga Swiatek är storfavorit på damsidan. Arkivbild.
Nick Kyrgios värmde upp mot Novak Djokovic vid en träningsmatch under fredagen.
Nick Kyrgios värmde upp mot Novak Djokovic vid en träningsmatch under fredagen.

Vad: Årets första grand slam i tennis, Australian Open

Var: Melbourne, Victoria, Australien

När: 16-29 januari

TV: Eurosport/Discovery+

+ Djokovic comeback

Han har vunnit nio singeltitlar i Melbourne, fler än någon annan man. Men förra året fick Novak Djokovic inte ens inleda jakten på nummer tio, då han till slut deporterades efter den famösa vaccin- och visumhärvan. Inför turneringen har publiken ändå gett serben ett varmt välkomnande. Speluppehållet förra året använde han enligt egen utsago på att förbättra sina slag och sin fysik. Men en krånglande lårmuskel har väckt frågor.

Om jag ska vara ärlig har jag haft en del bekymmer med den de senaste sju dagarna, sade Djokovic vid en presskonferens på lördagen.

Första utmaningen blir spanjoren Roberto Carballes Baena, rankad 75, på tisdag.

+ Stjärnfall på damsidan

Hemmahoppet Ash Barty meddelade som nybliven Australian Open-vinnare och världsetta förra året att hon skulle lägga racketen på hyllan. Senare samma år kastade Serena Williams in handduken. Amerikanskan Naomi Osaka är gravid och missar också turneringen, och även Venus Williams stannar hemma. Tennislegendaren John McEnroe liknade Bartys avhopp med Björn Borgs.

Det skadade mig, och min karriär, tror jag. Att inte ha den rivalen – jag tror att det skadar sporten, sade han till Eurosport.

+ Vem står upp mot Swiatek?

Frågan är vem som kan bjuda upp till motstånd mot Iga Swiatek, 21-åringen från Polen som satte en rekordsvit på 37 raka segrar på WTA-touren. Hon har bara förlorat i första omgången i grand slam-sammanhang en gång av hennes femton framträdanden. Räkna med mer av samma spel i år.

Jag tror att det handlar om att vara konsekvent med ditt bästa spel. Det fungerade ju, så varför skulle jag ändra en massa, sade hon i helgen.

I år står tyskan Jule Niemeier för första motståndet, och hon gav Swiatek en rejäl match i US Open förra året. Swiatek medger att motståndet är tufft:

Men å andra sidan, alla matcher i grand slam är alltid mer intensiva och mer stressiga än i andra turneringar. Jag kommer att vara redo.

+ Nadals bollbekymmer

Rafael Nadal skrev historia på Melbournes centercourt förra året, när han i en rafflande femsetare besegrade Daniil Medvedev och blev den första på herrsidan att ta 21 grand slam-titlar. Senare samma år tog han sin 22:a. I år går han in mot britten Jack Draper, något Nadal beskriver som "antagligen en av de tuffast möjliga första omgångarna som seedad". Han har dessutom en radda förluster bakom sig under början av året – och trivs inte med turneringens bollar som han hävdar är av sämre kvalitet.

Det är en boll som inte får samma skruv som vanligt. Efter några träffar tappar bollen tryck, det blir svårt att träffa den med rätt skruv, sade han vid en presskonferens.

+ Kyrgios tar plats

Det händer alltid saker kring hemmahoppet Nick Kyrgios. Det både kastas racket och trixas på planen, och man kan räkna med att det stormar kring den färgstarke australiern även utanför planen. I år har affischnamnet redan lockat till rubriker då han hoppade av den nya lagtävlingen United Cup i sista minuten, vilket lagkamraterna fick reda på bara tio minuter innan en presskonferens. Efter förra årets framgångar (final i Wimbledon, dubbeltitel i Australian Open), och hans medverkan i den nya Netflixserien "Break point", är strålkastarljuset på 27-åringen ännu starkare.

Det är en massiv möjlighet för mitt varumärke att nå ut dit och så viktigt för tennisen. Jag tycker att vi har så många stora personligheter, så många unga personligheter, och så många färgstarka idrottspersoner, säger han.

+ Bonus: Mikael Ymer kliver in

Det kanske inte är någon snackis utanför norden direkt, men Sveriges hopp Mikael Ymer kliver in i turneringen under natten mot måndagen. För motståndet står japanen Yoshihito Nishioka, seedad som 31:a.

Jag tror att det är första gången vi möts. Han har spelat väldigt stabilt. Han spelar ganska likt mig, sade Nishioka i fredags.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.