A-
A+

Guide: Största snackisarna inför NBA-säsongen

Den franske jättetalangen Victor Wembanyama, 2,24 meter lång. Arkivbild.
Den franske jättetalangen Victor Wembanyama, 2,24 meter lång. Arkivbild.
BasketTT

Oviss toppstrid, en hajpad stortalang och europeiskt maktskifte.

Det är några av experten Nick Rajacics största samtalsämnen inför NBA-säsongen.

Här är allt du behöver veta om säsongsstarten i världens bästa basketliga.

LeBron James är ligans stora stjärnnamn. Arkivbild.
LeBron James är ligans stora stjärnnamn. Arkivbild.

+ Var/när?

Säsongen startar med mötet mellan titelförsvarande Denver och LA Lakers natten mot onsdag, klockan 01.30, svensk tid.

+ Tv

Matcherna sänds på TV4 Play.

+ Titelfavoriterna

Fler lag än någonsin har chans att ta hem Larry O'Brien Championship Trophy. Det menar basketexperten Nick Rajacic. Han nämner sex lag som riktiga titelutmanare. Favorit? Milwaukee, efter att ha trejdat till sig pointguarden Damian Lillard.

Han har alltid spelat i Portland, USA:s Borås, det regnar året runt och ingen vill spela där. Nu får han spela med stjärnor och det finns inga ursäkter längre. De måste gå ut och vinna titeln, vilket gör det roligare för oss tittare. Man vill ju se lag misslyckas. Den extra pressen gör det kul, säger Rajacic.

Som utmanare nämns Boston, Denver, Phoenix, LA Lakers och LA Clippers.

+ Rookiesensationen

Victor Wembanyama är den franske jättetalangen som ska lyfta San Antonio. 19-åringen valdes som nummer ett i draften och sägs vara något utöver det vanliga med sin kombination av längd (2,24 meter) och teknik.

Ingen 19-åring har varit bättre än vad han är i dag. Han kommer att revolutionera basketen med sin längd och rörelseförmåga. Han går in och dominerar direkt, säger Rajacic.

+ Europa på frammarsch

I podcasten "No Laying Up" varnade amerikanske stjärnan Stephen Curry, en av tidernas främsta skyttar, för att den europeiska basketen är på frammarsch. Nick Rajacic håller med.

Vi såg under VM att Europa nästan gått om NBA i hur man spelar disciplinerat och strukturerat anfalls- och försvarsspel. Världens bästa spelare i dag är inte från USA. Det är Nikola Jokic (Serbien), Giannis Antetokounmpo (Grekland) och Luka Doncic (Slovenien). Europa tar snabba steg och kommer i kapp USA.

+ Stjärnnamnen

De bästa spelarna må komma från Europa, men de största profilerna är amerikaner. Levande legendaren LeBron James har hunnit fylla 38 år men Lakersspelaren är alltjämt ligans stora affischnamn. Bakom honom finns bland andra Stephen Curry (Golden State).

+ Nya cupen sågas

Till nyheterna inför säsongen hittar vi krafttag mot filmningar, miljonböter för lag som vilar sina stjärnspelare och ett nytt cupspel mitt under grundseriens gång. Inget av tillskotten övertygar Rajacic, särskilt inte det sistnämnda.

Den absolut dummaste idén i basketens historia. Det är bortom urdumt. NBA har sett cupspelet i Europa där det är ganska hett i vissa länder och vill göra samma sak. Problemet är att ingen bryr sig i USA. Ett dumt koncept som inte en enda basketsupporter efterfrågat. Det spelas redan tillräckligt med matcher. Hade de plockat bort tio matcher hade det varit en annan sak.

+ Flippar och floppar

Oklahoma City blir årets överraskningslag, enligt Nick Rajacic.

De tog stora kliv i fjol. Ett ungt lag men alla deras spelare utvecklas i hög takt. Tiden är inne för att göra något vettigt.

Samtidigt tror, eller hoppas, han på slutet på en dynasti.

Det är dags att begrava Golden State-tåget. Jag är så trött på dem och de börjar bli riktigt gamla så det är dags att försvinna.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.