A-
A+

Guide: VM-premiären i Qatar

Qatariska barn med hemmanationens flagga inför VM-debuten på hemmaplan.
Qatariska barn med hemmanationens flagga inför VM-debuten på hemmaplan.
FotbollTT

Kritiken har varit omfattande – men trots alla protester är det dags.

Fotbolls-VM i Qatar sparkar i gång.

Först ut: värdnationen Qatar mot Ecuador.

Annons

Annons

Almoez Ali. Arkivbild.
Almoez Ali. Arkivbild.

Vad: Fotbolls-VM, grupp A, premiär.

När: I dag kl 17.00.

Var: al-Bayt-stadion.

TV/radio: TV4/C More/Radiosporten

+ Debuten

Efter all kritik som omgärdat VM i Qatar med bland annat bristen på mänskliga rättigheter, migrantarbetarnas slavlika arbetsförhållanden, HBTQ-frågan och kvinnors rättigheter...nu är det ändå dags.

Historiens första vinter-VM.

Och en hemmanation som knappast skulle ha gjort sin VM-debut ännu på lång tid om det inte vore för värdskapet. Satsningen sedan dess har dock varit omfattande och Qatar är regerande asiatiska mästare.

Få tror dock på något annat resultat än att Qatar blir den andra värdnation genom tiderna efter Sydafrika som missar avancemang från gruppspelet. Bara Saudiarabien och Ghana i VM-startfältet är lägre på världsrankningen.

+ Barcelonakopplingen

Qatars förbundskapten Felix Sanchez, 46, rekryterades från FC Barcelonas berömda fotbollsakademi La Masia redan 2006 för att utveckla den då nya Aspireakademin i Qatar. Han blev A-landslagets förbundskapten 2017.

Sett till Barcelonarötterna har Sanchez lite överraskande anammat ett spel där bollinnehavet gärna överlåts till motståndaren. Qatar spelar oftast med en fembackslinje, sedan varierar formationen på mittfält och i anfall.

Almoez Ali är den offensive stjärnan och 26-åringen är tredje bästa målskytt i Qatars landslagshistoria med 39 fullträffar. I klubblaget Al-Duhail har han en av historiens vassaste forwards som tränare – argentinaren Hernan Crespo.

+ Hotades att kastas ut

Ecuador hotades av uteslutning från VM då nationen använde sig av en otillåten spelare i kvalet, backen Byron Castillo visade sig vara colombian och hade fått ecuadorianskt pass på felaktiga grunder.

Bara tolv dagar före VM fick nationen grönt ljus – men har bestraffats med poängavdrag i nästa VM-kval.

Ecuador gör sitt fjärde VM, samtliga gånger under 2000-talet. Bästa resultatet hittills kom 2006 då nationen tog sig vidare till åttondelsfinal.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.