-
+

Guldjubel och stafettsuccéer – så var VM

Martin Ponsiluomas guld i sprinten var VM i Pokljukas höjdpunkt.
Martin Ponsiluomas guld i sprinten var VM i Pokljukas höjdpunkt.
SkidskyttePokljuka, TT:s utsända

Sverige lämnar Pokljuka efter ett historiskt bra mästerskap. Aldrig tidigare har ett svenskt lag skördat lika många medaljer i ett skidskytte-VM. Så här gick det till.

Annons

Annons

Brons i mixedstafetten – Martin Ponsiluoma, Sebastian Samuelsson, Linn Persson, Hanna Öberg:

Det började med stavstrul för Sebastian Samuelsson – han bytte stav tre (!) gånger efter att hans första gått av, och slutade med ett superskytte och en taktisk triumf av Hanna Öberg. Däremellan hade Martin Ponsiluoma och framför allt Linn Persson sett till att ge Öberg ett bra utgångsläge. Öberg lyckades hålla ukrainskan Olena Pidhrusjna bakom sig på spurtvarvet, något som senare beskrevs som "osportsligt" av ukrainskan – men hyllades av de svenska lagkamraterna. Sverige hade fått en smakstart på mästerskapet.

Jag känner mig lugn och avslappnad och tycker att jag skjuter ganska kontrollerat egentligen, sade Öberg om sin 18,5-sekundersserie i ståskyttet.

Guld i herrarnas sprint – Martin Ponsiluoma:

Han hade siktat mot det här loppet länge. Tänkt att det var där han skulle ha sin största chans – även om han aldrig tidigare hade tagit en världscupseger i karriären. Och när Martin Ponsiluoma väl sköt två nollor var det ingen som kunde hota honom. Det var ett perfekt lopp och efteråt var både han och pappa Jyrki ordentligt rörda. Inte konstigt med tanke på hur sällan något liknande inträffar. Guldet var det första individuella på herrsidan i ett VM sedan 1958 och innebar också att rekordet i antalet blågula pallplatser från säsongen 2000–2001 var slaget.

Jag känner mig bara otroligt glad, jag vet hur mycket arbete jag har lagt ned på det här. Jag har haft en annan mentalitet i år och gått in för träningen mycket mer och gjort varje pass mycket bättre. Det kan inte bli bättre, perfekt att ta första segern i dag, sade Ponsiluoma.

Silver i herrarnas jaktstart – Sebastian Samuelsson:

"Silver-Sebbe" gjorde det igen. Han hade väntat på en individuell mästerskapsmedalj sedan OS-silvret i jaktstarten 2018. Efter sin första världscupseger, också det i jaktstart, tidigare under året sågs VM-jakten som Samuelssons bästa chans bara han hade ett hyfsat utgångsläge från sprinten. Han gick ut som åtta, sköt 20 av 20 träff – och spurtade ner Johannes Thingnes Bø i kampen om silvret.

Det här betyder jättemycket. Jag blir så stolt över mig själv och jag kommer ihåg hur jag upplevde förra året som väldigt kämpigt och VM i Antholz var bara skit, sade Samuelsson.

Silver i damernas distans – Hanna Öberg:

Det på förhand största svenska medaljhoppet hade två tyngre lopp i sprinten och jaktstarten där hon inte kände igen sin egen kropp. Analysen blev att hon låg back energimässigt och planen för att råda bot på det inför distansen var att äta mycket och röra sig lite. Och med pizza och kakor som uppladdning var Hanna Öberg tillbaka i superslag. Hon åkte snabbt, sköt snabbt och dessutom nästan fullt. Endast ett "jättedåligt" skott stod i vägen för att hon skulle ta guldet, men revanschen var ett faktum.

Jag är så stolt över den här medaljen och det jag gör i dag. Det betyder jättemycket att jag kan komma tillbaka på det här sättet, sade Öberg.

Brons i singelmixedstafetten – Sebastian Samuelsson, Hanna Öberg:

Det började lite skakigt när Samuelsson behövde två extraskott vid det första skyttet. Men singelmixed svänger fort och när Öberg gick ut på sin sista sträcka låg hon trots allt på medaljplats. Och hon lyckades hålla ihop det, även om hon var nere på femte plats efter det näst sista skyttet. Öberg klarade sig med ett extraskott på det sista skyttet och gick ut som trea med Ukraina hack i häl. En duell hon återigen gick segrande ur. Bronset innebar också att rekord-VM:et från Ruhpoldning 2012 var slaget. Då tog man fem medaljer, men inget guld.

Jag kände att jag hade greppet om ukrainskan och tryckte direkt ut ur stadion så det inte skulle bli något snack den här gången, sade Öberg.

Silver i herrstafetten – Peppe Femling, Jesper Nelin, Martin Ponsiluoma, Sebastian Samuelsson:

Det var återigen ingen perfekt stafett – men Sebastian Samuelssons sistasträcka tog Sverige upp till silverplats. Efter två nollor, dessutom blixtrande snabbt skytte i stående, tog sig Samuelsson förbi det sista hindret, en ryss, och körde in över mållinjen med en svensk flagga i handen. Den första svenska VM-medaljen i en herrstafett sedan 1967.

Det är verkligen respekt det han gör på sista skyttet och på spurtvarvet. Det är imponerande, sade Nelin.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss