A-
A+

Guldläge för 470-seglarna i VM

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström kan ta guld i VM i seglingens 470-klass.
Anton Dahlberg och Fredrik Bergström kan ta guld i VM i seglingens 470-klass.
SeglingTT

Med en segling kvar i VM i 470 har Anton Dahlberg och Fredrik Bergström en stabil ledning och har säkrat en medalj.

"Det lär bli ett riktigt spännande medaljrace i morgon och mycket kan hända. Självklart går vi för guldet", säger Bergström.

Annons

Annons

Fredagens två seglingar i portugisiska Vilamoura genomfördes i växlande vindar runt 4–6 m/s och svenskarna seglade stabilt utan att imponera – men också utan att ta några chanser. I första racet slutade de sexa och i det andra blev det en tionde plats. Men de utökade sin ledning i totalen.

"Vi ville segla så bra som möjligt men med något mindre risk. Så vi är väldigt nöjda med första racet. I andra racet kom vi inte riktigt i väg i starten och missade första skiftet som gjorde att vi halkade bak i fleetet. Men vi höll koll på portugisen och lyckades få några båtar emellan som ger oss ett bättre utgångsläge inför i morgon", säger Bergström i ett pressmeddelande.

Hemmahoppen Diogo och Pedro Costa kan fortfarande snuva svenskarna på guldet. Men då måste portugiserna vara minst sex placeringar bättre än svenskarna i den avslutande seglingen på lördagen, där de tio främsta ska göra upp om medaljerna.

Även spanjorerna Jordi Xammar/Nicolas Rodriguez, som ligger trea, har en mycket liten möjlighet att passera svenskarna i totalen. Men då måste spanjorerna vinna på lördagen samtidigt som Anton och Fredrik blir sist.

"Det lär bli ett riktigt spännande medaljrace i morgon. Förutsättningarna inför racet poängmässigt är till vår fördel. Men i medaljrace är det dubbla poäng och det förväntas frånlandsvind så mycket kan hända. Men självklart går vi för guldet", säger Bergström.

Svenskarna har inget VM-guld sedan tidigare, däremot silver från 2017 och brons från 2019.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!