A-
A+

Gullig kändis nära att utrotas

Axolotlen Stefan är världens mest kända axolotl.
Axolotlen Stefan är världens mest kända axolotl.
DjurTT

Plötsligt finns det axolotlar överallt. De trängs i spel och på leksakshyllorna. Men i naturen finns de nästan inte alls längre.

Och den som vill ha en axolotl som husdjur bör tänka sig noga för.

Annons

Annons

Kanalerna i Xochimilco i Mexico City är det enda stället i världen där axolotlar lever vilt. Arkivbild.
Kanalerna i Xochimilco i Mexico City är det enda stället i världen där axolotlar lever vilt. Arkivbild.
De rosa är populärast, men axolotlar finns i andra färger också. Arkivbild.
De rosa är populärast, men axolotlar finns i andra färger också. Arkivbild.
Axolotlar har blivit en nationalsymbol för Mexiko. Här en graffitimålning från Mexico City. Arkivbild.
Axolotlar har blivit en nationalsymbol för Mexiko. Här en graffitimålning från Mexico City. Arkivbild.

Vilda axolotlar finns bara på ett enda ställe – i kanalerna i Xochimilco i Mexico City. Och knappt ens det, förra året hittades bara en handfull vilda djur.

Inplanterad fisk som gärna äter både axoltlar och deras ägg i kombination med miljöförstöring har gjort att antalet har minskat kraftigt på kort tid. År 2003 fanns det i snitt 6 000 axolotlar per kvadratkilometer, vid den senaste mätningen 2015 var det bara 36. Arten är akut utrotningshotad.

Spel och leksaker

Samtidigt är de leende salamandrarna populärare än någonsin. I somras introducerades axolotlar i Minecraft och blev genast en favorit bland spelarna.

Agnes Larsson, spelutvecklare för Minecraft berättar att de föll för axolotlen för att den är "gullig, lite ful och har en egen unik personlighet". De vill också skapa medvetenhet om att axolotlen är akut utrotningshotad.

"När vi lägger till djur som finns på riktigt ser vi alltid till att lära oss massor om dem. Om vi har möjlighet att lära ut något om den verkliga världen vill vi göra det", skriver hon i ett mejl till TT.

Axolotlar dyker även upp i andra spel bland annat från Toca Boca.

I augusti presenterade leksakstillverkaren Build-a-bear en axolotl som genast sålde slut och bland mjukdjuren squishmallows går axolotlvarianterna för höga priser på auktionssajterna.

En av förra årets Augustnominerade barnböcker var "Mitt bottenliv – av en ensam axolotl".

Om axolotlar är sällsynta i naturen är de desto vanligare i fångenskap. Att de finns i spel och som leksaker har gjort att många vill ha dem som husdjur. Men de är känsliga djur, berättar Amanda Jansson Säregård. Hon är matte till Stefan – världens kanske kändaste axolotl med över 100 000 följare på Instagram.

De är krävande husdjur. De ska ha ett stort akvarium och de kräver kallt vatten så på sommaren behöver man ha ett kylaggregat.

Axolotlen är känd för sin förmåga att återbilda förlorade kroppsdelar och organ, men det betyder inte att den är oförstörbar. Tvärtom är den ett ganska ömtåligt djur och särskilt vattenkvalitet och temperatur är viktigt för att den ska må bra.

Annons

Annons

Många sjuka

I och med att Stefan är så känd vänder sig många till Amanda Jansson Säregård när deras axolotlar blir sjuka. På så sätt har hon fått inblick i hur många som inte vet hur de ska ta hand om sina husdjur.

Jag ser att det finns många sjuka axolotlar. Det är jättevanligt att man har haft för varmt vatten eller att de bott för trångt. Har man dåligt vatten sjunker gälarna ihop och organen förstörs i varmt vatten.

I och med populariteten finns det också oseriösa uppfödare som ser en chans att tjäna pengar. Amanda Jansson Säregård vill inte avråda någon från att skaffa en axolotl, men tycker att det är viktigt att veta vad man ger sig in på. Hon tipsar om Facebookgruppen Axolotl i Norden där man listar seriösa uppfödare och ger skötselråd.

Gör research och gå inte bara på att de är gulliga. Det är inte som att skaffa en fisk utan kräver mycket mer arbete.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!