A-
A+

Gurkhaveteraner lovar hungerstrejk "till döden"

Gurkhaveteraner hungerstrejkar utanför det brittiska premiärministerkansliet i London.
Gurkhaveteraner hungerstrejkar utanför det brittiska premiärministerkansliet i London.
StorbritannienTT-AFP

De har stridit tillsammans med brittiska soldater i konflikter världen över, men för lägre lön och utan samma rätt till pension. Nu hotar gurkhaveteraner i London att hungerstrejka "till döds" om inte regeringen går dem till mötes.

Annons

Annons

I protest hungerstrejkar sedan elva dagar en grupp nepaleiska gurkhaveteraner utanför premiärministerkansliet på 10 Downing Street i London. Kravet är rätt till samma ersättning som brittiska veteraner får.

Det borde vara samma regler för alla. Vi borde få samma lön. Lika fara, lika lön, säger Yam Gurung, 71 år, vars tjänstgöring i den brittiska armén började under Gulfkriget 1991.

Gurkhas har rykte om sig att tillhöra världens mest uthålliga och disciplinerade soldater. De härstammar från bergsbyn Gurkha i Nepal och har stridit för Storbritannien sedan 1815, men först 2007 fick de samma villkor som brittiska soldater.

De förbättrade villkoren gällde dock inte retroaktivt och enligt de hungerstrejkande lever många gurkhaveteraner i dag i fattigdom.

Den brittiske försvarsministern Ben Wallace, tidigare officer, uppger att han gärna möter gruppen för att diskutera frågan.

Min pappa stred tillsammans med gurkhas i Brittiska Malaya på 1950-talet, det är en ganska fantastisk grupp människor, säger han.

Men gurkhaveteranerna vill ha handling snarare än vänliga ord. Om deras krav inte hörsammas lovar de att "fasta till döden".

Vi tänker hungerstrejka tills den brittiska regeringen ger oss en skriftlig garanti, säger veteranen Shyam Thakuri.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!