Guvernör utlyser nödläge efter polisskjutning

Demonstranter i Kenosha, Wisconsin, protesterar mot att polisen i söndags sköt en svart man framför hans barn.
Demonstranter i Kenosha, Wisconsin, protesterar mot att polisen i söndags sköt en svart man framför hans barn.
USATT-AFP-Reuters

Guvernören i den amerikanska delstaten Wisconsin utlyser nödläge inför risken för nya våldsamma protester sedan polis skjutit en man.

De anhöriga till den 29-årige Jacob Blake ska träffa guvernören.

Annons

Annons

Det var i söndags som 29-årige Jacob Blake sköts flera gånger i ryggen av polis framför sina tre barn. Han flögs allvarligt skadad till ett sjukhus i Milwaukee, där hans tillstånd efter att ha opererats beskrevs som stabilt.

Händelsen utlöste demonstrationer och protester, en del våldsamma, i staden. Guvernör Tony Evers, demokrat, svarar med att utlyser ett slags undantagstillstånd i en ansats att stoppa våldsamheter. 250 medlemmar i nationalgardet har beordrats ut på gatorna.

Jacob Blakes far säger dock att sonen är förlamad från midjan nedåt, med tillägget att det är för tidigt att bedöma hur varaktiga skadorna är.

Fadern till offret Jacob Blake säger till tidningen Chicago Sun Times att sonen har "åtta hål" i kroppen:

Vad rättfärdigade dessa skott. Vad rättfärdigade detta framför mina barnbarn?

Blakes mamma Julia Jackson säger enligt Reuters att han har kämpat för sitt liv, men säger samtidigt att hon hoppas att förstörelse inte drabbar staden Kenosha.

De anhöriga ska nu träffa guvernör Evers, säger familjens advokater.

Demonstranter har krävt att poliserna som var inblandade ställs till svars och vissa har uttryckt sin ilska genom att vandalisera och tända eld på bilar

Polis är ännu förtegen om händelsen, och säger att de agerade på rapport om en familjeangelägenhet, men kommenterar inte ytterligare fallet, rapporterar BBC.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons