-
+

Guyana tvärvänder om Taiwan

En taiwanesisk officer vid landets flagga. Kina ser Taiwan som en del av sitt territorium och Taiwan har därför endast diplomatiska relationer med ett fåtal länder. Arkivbild.
En taiwanesisk officer vid landets flagga. Kina ser Taiwan som en del av sitt territorium och Taiwan har därför endast diplomatiska relationer med ett fåtal länder. Arkivbild.
TaiwanTT-AFP-Reuters

Att låta Taiwan öppna en beskickning är ett misstag, markerar Kina. Då tvärvänder Guyana och river upp ett bilateralt avtal som tillkännagivits samma dag.

Annons

Annons

Tidigt på torsdagen meddelade Taiwans utrikesdepartement att landet öppnat en beskickning, i praktiken ett slags ambassad, i Guyanas huvudstad Georgetown. Detta bekräftades av det sydamerikanska landets utrikesminister, som sade att taiwanesiska företag skulle få större utrymme att verka i landet.

Från USA kom uppmuntrande gratulationer. Från Kina kom en förmaning till Guyana att "rätta till sitt misstag".

På torsdagseftermiddagen kom sedan ett nytt besked från Guyanas regering: avtalet har rivits upp med omedelbar verkan. Den skyller på en kommunikationsmiss.

Hade redan öppnat

"Regeringen har inte etablerat några diplomatiska kopplingar eller relationer med Taiwan och till följd av felkommunikationen av det undertecknade avtalet har detta avtal sedan avslutats", meddelar den guyanska regeringen.

Enligt morgonens besked hade det taiwanesiska kansliet i Georgetown varit verksamt sedan den 15 januari. Staden hade valts bland annat för att det är säte för den karibiska gemenskapen Caricom.

Guyana ligger inklämt mellan Venezuela och Surinam i nordöstra Sydamerika. Historiskt har det haft goda relationer med Kina.

Kina betraktar Taiwan som ett kinesiskt territorium som förr eller senare kommer att återförenas med Kina och invänder konsekvent mot dess kontakter med omvärlden. Därför har Taiwan bara diplomatiska förbindelser med ett drygt dussintal länder, varav bara ett i Sydamerika – Paraguay.

Annons

Annons

Kina har markerat

Kina har trappat upp sina försök att isolera Taiwan diplomatiskt sedan president Tsai Ing-Wen, vars parti vill hålla Kina på armlängds avstånd, tillträdde 2016.

Sedan dess har Taiwan förlorat sina diplomatiska kontakter med länder som Burkina Faso, Dominikanska republiken, Panama och El Salvador.

Kina har de senaste månaderna markerat mot Taiwan genom att genomföra nästintill dagliga flygningar över vattnen mellan Taiwans huvudö och de Taiwankontrollerade Dongshaöarna i Sydkinesiska havet.

USA hann tidigt på torsdagen hylla avtalet mellan Taiwan och Guyana som en milstolpe. Landets nytillträdda regering under president Joe Biden meddelade i januari att landet står bakom Taiwan i konflikten med Peking.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss