-
+

H&M ledde börsen till ny rekordnivå

Uppåt på Stockholmsbörsen när veckans handel inleddes. Arkivbild.
Uppåt på Stockholmsbörsen när veckans handel inleddes. Arkivbild.
BörsTT

Stockholmsbörsen inledde handelsveckan uppåt – OMXS-index steg 0,8 procent, till en ny historisk rekordnivå.

Trenden var densamma på de europeiska storbörserna.

Annons

Annons

Bland de mest omsatta aktierna i OMXS30-index tillhörde klädkedjan Hennes & Mauritz dragloken med ett kurslyft på 3,2 procent.

Storbankerna gick också bra sedan Swedbanks extrastämma som väntat klubbat styrelsens förslag om försenad utdelning för 2019. Akten steg 2,2 procent. SEB ökade ännu mer, upp 2,5 procent. Handelsbanken och Nordea klättrade 1,8 respektive 1,7 procent.

Utanför OMXS30 gick Clas Ohlson upp 3,3 procent efter det att prylkedjan rapporterat om ett kraftigt lyft för nätförsäljningen. It-konsulten Tieto Evrys aktie steg 1,1 procent sedan bolaget beslutat att sälja sin mjukvaruverksamhet inom olja och gas för motsvarande 1,3 miljarder kronor.

London upp 2,6 procent

Utvecklingen på Stockholmsbörsen – som med måndagens lyft gått upp med cirka 7 procent sedan årsskiftet – låg i linje med hur det såg ut på de ledande Europabörserna. FTSE-index i London steg hela 2,6 procent, DAX-index i Frankfurt ökade 0,4 procent och CAC40-index i Paris klättrade 1,5 procent.

Dessutom nådde Tokyobörsen den högsta noteringen på över 30 år, och historiska rekord slogs även på Wall Street i fredags.

Kronan lyfte också. En euro kostade sent på måndagseftermiddagen 10:04 kronor, medan en dollar kostade 8:28 kronor.

Annons

Annons

Dyr olja

Även oljepriset steg, dels på förhoppningar om nya stimulanser i USA, dels mot bakgrund av ökad oro i Mellanöstern sedan det rapporterats att den saudiskledda koalitionen i Jemen skjutit ned en drönare med sprängmedel på väg mot Saudiarabien.

Ett terminskontrakt för leverans av så kallad brentolja nästa månad var i den tidiga morgonhandeln som mest uppe på 63:76 dollar per fat, den högsta noteringen på nästan 13 månader.

Börserna i USA och Kanada, liksom i Kina, Taiwan och Hongkong, höll stängt eftersom länderna på måndagen firade helgdag.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss