H&M och Astra Zeneca draglok på börsen

Uppåt på Stockholmsbörsen. Arkivbild.
Uppåt på Stockholmsbörsen. Arkivbild.
BörsTT

Stockholmsbörsen inledde veckans handel med en bred uppgång, liksom de ledande Europabörserna.

Draglok i Stockholm var Hennes & Mauritz och Astra Zeneca när OMXS-index gick upp 1,5 procent.

Annons

Annons

Börshumöret globalt fick draghjälp av medieuppgifter om att Trumpregeringen öppnat för ett nytt snabbspår för vaccin mot covid-19. Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har dessutom gett klartecken för användning blodplasma från tillfrisknade patienter för behandling av vissa fall av virussjukdomen.

Läkemedelskoncernen Astra Zeneca, som i en artikel i Financial Times pekas ut som ett bolag som berörs av Trumpregeringens vaccinplaner, steg 2,0 procent Stockholmsbörsen.

Men uppgången var bred. Alla aktier utom en på storbolagslistan OMXS30 ökade.

Klädkedjan H&M aktie steg 3,8 procent, medan verkstadstungviktare som Sandvik och SKF gick upp 3,4 respektive 2,7 procent. Även banksektorn hängde med uppåt, med kurslyft på drygt 2,4 procent för SEB och 1,9 procent för Nordea.

Oljepriset lyfte med 1,7 procent till 45 dollar per fat för ett terminskontrakt så kallad brentolja sedan oväder tvingat till omfattande produktionsstopp i Mexikanska golfen.

Även de stora Europabörserna klättrade, Frankfurts DAX-index med 2,4 procent, Parisbörsens CAC 40-index med 2,3 procent och Londonbörsens FTSE100-index med 1,7 procent.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons