A-
A+

H&M och banker sänken på börsen

Nedåt på börsen. Arkivbild
Nedåt på börsen. Arkivbild
BörsTT

Stockholmsbörsens OMXS-index backade 0,4 procent på torsdagen. Bland sänkena fanns H&M-aktien, som föll kraftigt efter fortsatta problem för klädkedjan i Kina.

Annons

Annons

H&M-aktien tyngde med ett kursfall på 1,8 procent. Nedgången var en följd av att den kinesiska bojkotten av bolaget, som tog fart i onsdags, fortsatte att sprida sig på fler handelsplattformar i Kina. Det kinesiska kommunistpartiets ungdomsförbund har inlett en kampanj mot klädjätten för ett uttalande i fjol då H&M uttryckte oro för rapporter om tvångsarbete i Xinjiangprovinsen.

Verkstadsaktier gick också generellt knackigt, liksom storbankerna. Swedbank backade 2,6 procent, medan SEB sjönk 1,4 procent. Handelsbankens aktie rasade samtidigt 6,7 procent, men en stor del av det förklarades av att aktien från och med torsdagen handlade utan rätt till utdelning efter bankens årsstämma.

Det så kallade spac-bolaget ACQ – en ny typ av börsnoterat förvärvsbolag som riskkapitalbolaget Bure noterat på börsen – drog in 3,5 miljarder kronor i en emission i samband med noteringen. ACQ-aktien stängde oförändrad första handelsdagen.

Läkemedelskoncernen Astra Zeneca steg mest av tungviktarna på OMXS30-listan, 1,5 procent, efter beskedet att vaccinationerna med bolagets vaccin återupptas i Sverige för personer över 65 år.

En annan vinnare var spel- och e-sportkoncernen MTG, vars aktie lyfte 2,8 procent sedan bolaget i onsdags kväll berättat om förvärvet av nyzeeländska Ninja Kiwi för 1,2 miljarder kronor.

På de ledande Europabörserna var utvecklingen blandad. FTSE100-index i London tappade 0,6 procent, medan DAX-index i Frankfurt och CAC40-index i Paris båda steg 0,1 procent.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!