A-
A+

Haak efter EM-skrällen: "Mållös"

Sverige är klart för kvartsfinal i volleyboll-EM.
Sverige är klart för kvartsfinal i volleyboll-EM.
VolleybollTT

Sverige är klart för kvartsfinal i damernas volleyboll-EM.

Svenskorna vann rysaren mot storfavoriten Bulgarien i femte och sista set.

Jag tror inte vi smält det än, jag är typ mållös, säger stjärnan Isabelle Haak.

Annons

Annons

Sverige gick in i sitt första volleyboll-EM på 38 år sämst rankat av alla lag – men efter flera skrällar har de nu tagit sig till en historisk kvartsfinal.

Vårt mål var att ta oss ur gruppen. Nu känns det helt fantastiskt. Det är jättehäftigt att få visa att volleybollen i Sverige är bra, säger Isabelle Haak till TT och fortsätter:
Det känns helt sjukt. Det är alltid en ära att spela för Sverige med det här gänget och den här segern rankar jag otroligt högt.

Stor hjälte blev Alexandra Lazic som smashade in matchavgörande 19–17.

Jag har drömt om det här sedan jag var liten. Jag drömmer fortfarande tror jag. Jag är så jäkla glad just nu, säger hon till SVT och fortsätter:
Vi trodde på det från första bollen till den sista. Vi visste vad det här gänget kan göra.

Rivstart från Bulgarien

Bulgarien, plats 15 på världsrankningen, gick in i åttondelsfinalen som skyhög favorit och visade direkt att det fanns fog för det.

Värdnationen rivstartade matchen och var snäppet vassare i alla avseenden. Första set slutade också med en överlägsen 25–12-seger för bulgariskorna.

Men i det andra setet reste sig svenskorna i vad som var början på en imponerande scenförändring.

Isabelle Haak var Sveriges främsta poänggörare under inledningen av matchen, men ensam var hon inget större problem för Bulgarien. När den svenska stjärnan fick sällskap i poängprotokollet började hemmalaget darra allt mer – och Sverige kunde till slut knipa en oväntad 25–21-seger.

Något vidare stöd från publiken kunde svenskorna inte räkna med under matchen.

Läktarna i Plovdiv var fyllda till brädden med bulgariska supportrar, men trots att de inte vill något annat än att se Sverige förlora kunde Haak njuta av atmosfären.

Det var väldigt häftigt, inte att de var emot oss så, men att det var i stort sett fullsatt och de buade och hejade. Det är så ovant med publik efter pandemin, men det var häftigt med en högljudd atmosfär och man uppskattar att folk kan få titta på volleyboll, säger hon.

Annons

Annons

Rysaravslutning

Bulgarien återtog kommandot i det tredje setet och ledde klart innan Sverige inledde en mäktig upphämtning. Lagen följdes åt i slutet av setet innan svenskorna lade i högsta växeln och vann med 25–22, vilket innebar att Sverige plötsligt var i ledningen i matchen.

Ett pressat Bulgarien lyckades studsa tillbaka i det helt avgörande fjärde setet och vann med hela 25–14, vilket bäddade för en rysaravslutning.

Och så blev det.

Sverige och Bulgarien hade två matchbollar var innan svenskorna till slut lyckades vinna med 19–17.

På tisdag väntar kvartsfinal mot Nederländerna, som man förlorade med 0–3 mot i gruppspelet.

Vi mötte dem i gruppen och vet att de är bättre rankade än Bulgarien. Det blir en tuff match, men vi har fått en bra uppvärmning så jag hoppas att det kan hjälpa oss, säger Isabelle Haak.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!