Haaland spräckte målnolla – men Norge föll

Erling Braut Haaland efter 1–2-målet mot Österrike
Erling Braut Haaland efter 1–2-målet mot Österrike
FotbollTT

Två spräckta nollor på Ullevål:

Lars Lagerbäck åkte på första hemmaförlusten som norsk förbundskapten trots att anfallsstjärnan Erling Braut Haaland gjorde sitt första A-landslagsmål.

Österrike vann Nations League-mötet med 2–1.

Annons

Annons

Lagerbäck tvingades klara sig utan skadade Martin Ødegaard i Norges första landskamp på 291 dagar, det längsta matchuppehållet sedan andra världskriget.

Inför det publikfria mötet med Österrike hade det dessutom gått på dagen fyra år sedan den senaste hemmaförlusten och Lars Lagerbäck, som tog över 2017, har varit obesegrad i sina 14 landskamper på Ullevål i Oslo.

Men nu har svensken en etta i stället för en nolla i sin förlustkolumn på nationalarenan.

Volley och straff

Österrike kopplade greppet när Michael Gregoritsch på volley stötte in 1–0 på Andreas Ulmers fina inlägg i 35:e matchminuten. 2–0 kom på en billigt dömd straff för hands i 54:e minuten, Marcel Sabitzer placerade sitt elvametersskott tätt intill ena stolpen.

Erling Braut Haaland har på klubblagsnivå vräkt in mål de senaste säsongerna, först i Salzburg och sedan årsskiftet för Borussia Dortmund. 30 mål för olika norska ungdomslandslag har det också blivit genom åren, men första fullträffen på seniornivå dröjde till fredagskvällen – i det som var 20-åringens blott tredje A-landskamp.

Ett inspel från vänsterkanten möttes av Haalands vänsterfot, som skarvade in Norges reducering i 66:e minuten.

Annons

Annons

EM-kvalar i oktober

Men närmare kom inte Norge som i Nations League närmast ställs mot Nordirland – som spelade 1–1 i Rumänien – på bortaplan på måndag.

Om drygt en månad väntar en ännu viktigare drabbning när Norge den 8 oktober tar emot Serbien då slutkvalet inleds till de sista vakanta platserna i nästa års EM-slutspel.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons