A-
A+

Häcken till CL – men stannar alla spelare?

Stina Blackstenius jublar efter sitt 1–0-mål för Häcken mot Vålerenga. Nu är Häcken klart för gruppspelet i Champions League. Men flera spelares kontrakt går ut när halva gruppspelet återstår.
Stina Blackstenius jublar efter sitt 1–0-mål för Häcken mot Vålerenga. Nu är Häcken klart för gruppspelet i Champions League. Men flera spelares kontrakt går ut när halva gruppspelet återstår.
FotbollTT

Häcken är klart för det första gruppspelet någonsin i damernas Champions League, efter 3–2 hemma mot norska Vålerenga och sammanlagt 6–3 i sista kvalomgången.

Nu gäller det att få behålla alla spelare genom hela gruppspelet.

Annons

Annons

Höstens spelschema blir tufft för Häcken, med sex gruppmatcher i Champions League. Första omgången spelas i början av oktober, den sista så sent som i mitten av december.

Men spelarnas kontrakt är i många fall anpassade till en normal svensk säsong, med slutdatum 15 november. Vid den tiden i höst återstår halva gruppspelet i Champions League.

Jag hoppas ju verkligen att spelarna vill spela alla sex matcherna, säger Häckentränaren Mats Gren efter onsdagens seger.
Vi har ju ett bra lag. Det är ju inget snack om det, tillägger han.

"Jättesvårt att säga"

Anfallsstjärnan Stina Blackstenius, som gjorde två mål i 3–2-segern, har ett kontrakt som går ut i höst.

Det är klart att man vill spela alla matcher. Sen är det är jättesvårt att säga, när man sitter på ett kontrakt som kanske inte sträcker sig hela vägen, säger Blackstenius lite undvikande.

Mats Gren har varit med om situationen förut. Förra hösten, när dagens Häckenlag fortfarande var Göteborg FC, försvann flera spelare före 16-delsfinalerna i Champions League mot Manchester City.

Nu blir det upp till Häckens sportchef Martin Ericsson att försöka undvika en liknande spelarflykt i höst.

Annons

Annons

Tre nya i sommar

Samtidigt har Häcken sett om sitt hus i sommar. Mittfältaren Filippa Angeldahl har förvisso flyttat vidare (till Manchester City), men tre andra landslagsmeriterade spelare har kommit till Häcken.

Två av dem fanns i onsdagens startelva: Julia Karlernäs på mittfältet och danska Stine Larsen i anfallet.

Stina Blackstenius visade vägen i matchen. Hon nickade in 1–0 på hörna i 39:e minuten, och ökade till 2–0 i 52:a minuten.

Det var viktiga mål, inte minst för att Vålerenga haft flera bra skott i mitten av första halvlek. I 73:e minuten reducerade Synne Jensen på volley för norskorna.

Fem minuter senare ordnade Johanna Rytting Kaneryd 3–1 i en röra vid Vålerengas mål, innan gästerna lite onödigt tilläts reducera en gång till.

De gånger som Vålerenga kommer in i matchen så tycker jag att det delvis är på grund av saker vi gör, säger Stina Blackstenius.

Lottningen till gruppspelet görs enligt en seedning, som bygger på tidigare resultat i europeiskt cupspel. Flera högre rankade lag (bland dem Rosengård) har blivit utslagna i kvalet, med följd att Häcken är uppe i tredje seedningsgruppen.

I högsta seedningsgruppen finns Barcelona, Paris Saint-Germain, Bayern München och Chelsea. Ett av de lagen kommer till Hisingen i höst.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!