A-
A+

Hallengren beklagar nej till missbruksstrategi

Socialminister Lena Hallengren (S) får nej från riksdagen på förslaget till narkotikastrategi. Arkivbild.
Socialminister Lena Hallengren (S) får nej från riksdagen på förslaget till narkotikastrategi. Arkivbild.
PolitikTT

Regeringen får nej från riksdagens socialutskott på förslaget till en ny strategi mot alkohol, narkotika och tobak.

Otroligt bekymmersamt, säger socialminister Lena Hallengren (S) som inte kan lova någon omarbetad strategi.

Annons

Annons

Jag kan inte säga vad som blir nästa steg. Jag utgår från att riksdagens partier också funderar över det, säger Hallengren till TT.

Socialutskottet föreslår att riksdagen ska avslå förslaget till strategi, som också omfattar dopning och spel om pengar, och begära att regeringen återkommer med ett nytt förslag. Frågan ska debatteras och röstas om den 14 och 15 juni, men en majoritet bestående av sex partier vill avslå strategin.

Vi kan inte acceptera en dålig strategi bara för att vi ska ha en, säger Pia Steensland, ledamot för Kristdemokraterna i utskottet.

Är otydlig

Hon säger att strategin är otydlig och med få konkreta förslag till åtgärder på de områden som strategin omfattar.

Den tidigare strategin gick ut vid årsskiftet. Den nya skulle vara i bruk fram till och med 2025 och skulle vara den tredje i sitt slag.

Både Hallengren och Yasmine Bladelius, socialdemokrat i utskottet med ansvar för strategin, anser att riksdagens avslag innebär ett stort avbräck för samordnare i regioner och kommuner, myndigheter och organisationer som arbetar mot missbruk. De får ingen strategi att hålla sig till i sitt arbete.

Bladelius är också ordförande för Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN), ett samlingsorgan för organisationer och föreningar engagerade i arbetet mot missbruk.

Annons

Annons

Är lealös

Men CAN:s tidigare ordförande, kristdemokraten Anders Andersson, delar inte Bladelius syn.

Strategin var så lealös, den saknade fäste i begrepp och fasta målsättningar, säger han till TT.

Andersson framhåller att han var med och tog fram de tidigare strategierna, 2010 och 2014. Jämfört med dem är den här helt uttunnad, enligt honom, och en dålig karta för den som vill nå resultat i arbetet mot missbruk av olika slag.

Bakom avslaget ligger två motioner från KD och Centerpartiet. De och de fyra övriga partier som ger regeringens förslag underkänt har lite olika skäl för sitt motstånd.

Men det som är samstämmigt för alla är att regeringen har levererat en för dålig strategi, helt enkelt, säger Pia Steensland.
Det finns mål och visioner, men det saknas konkreta insatser om hur vi ska nå dit. Det står upprepade gånger att regeringen "överväger" det ena eller det andra, säger hon.

Lena Hallengren ser ingen gemensam linje i partiernas kritik mot strategin.

Det är otroligt spretigt det som riksdagen presterar, det är ju inte så att man enar sig om att vill något annat. Olika partier plockar in sina hjärtefrågor men regeringen kan inte omarbeta något utifrån det här.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!