Hammarby klart för damallsvenskan

Hammarbys Alice Carlsson firar att laget är klart för damallsvenskan.
Hammarbys Alice Carlsson firar att laget är klart för damallsvenskan.
FotbollTT

De hade allt i egna händer, precis som förra säsongen. Den gången föll man på målsnöret. Men nu är Hammarby klart för damallsvenskan.

Allt jag velat är att ta tillbaka mitt Hammarby till allsvenskan, säger Emma Jansson.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se
Förra året föll man på målsnöret. I år gick det vägen och Hammarby är tillbaka i högsta serien.
Förra året föll man på målsnöret. I år gick det vägen och Hammarby är tillbaka i högsta serien.

27 oktober 2019: Hammarby är ett oavgjort resultat ifrån damallsvenskt avancemang. I stället förlorar man hemma inför storpublik mot Uppsala som tog platsen.

31 oktober 2020: Hammarby är en seger ifrån damallsvenskan. Och vinner med 3–0 borta mot Älvsjö. Avancemanget är klart.

När domaren Jennifer Björnler blåste av efter 92 spelade minuter bröt glädjescenerna ut.

Det känns fantastiskt. Sedan jag kom till Hammarby har jag tänkt på den här stunden varje dag, varje match, säger tvåmålsskytten Carol Rodrigues efter matchen.

Ett knappt 100-tal Hammarbysupporterar bakom Älvsjö IP:s stängsel gjorde sitt bästa förr att peppa laget med hejaramsor och flaggor. Rådande restriktioner gjorde att bara en liten publik fick komma in på arenan. Som tack fick klacken se Bajen ta ledningen redan i den nionde minuten. Carol Rodrigues nickade in ett mycket fint inlägg från June Pedersen.

Egentligen kunde avancemanget ha blivit klart redan i den första halvleken. Om Morön hade förlorat matchen mot Bollstanäs som startade klockan 12 uppe i Skellefteå. Men Morön vann med 1–0 och Bajen hade allt i egna händer med enkla förutsättningar: seger och man skulle vara klara för avancemang.

Rodrigues tvåmålsskytt

I den 17:e minuten utökade laget ledningen ytterligare. Återigen genom Carol Rodrigues.

En bra dag för en anfallare såklart, men jag måste berömma hela laget, de jobbade så hårt. Jag hade aldrig kunnat göra det utan dem. Jag är bara så glad att kunna hjälpa till, säger Rodrigues

Älvsjö som är på desperat jakt på poäng kring nedflyttningsstrecket hade till en början svårt att ta sig över på gästernas planhalva och ju längre matchen gick växte frustrationen. Mot slutet fick man till flera lägen men Hammarby höll tätt även i andra halvleken och kunde i stället utöka ledningen i 89:e minuten när Felicia Saving placerade in 3–0.

Annons

Annons

Många Stockholmsderbyn väntar

I den 63:e minuten byttes tvåmålsskytten Rodrigues ut och in kom Hammarbys skyttedrottning Emma Jansson som också var med när man missade avancemang förra året. Den här gången gick det dock vägen. Matchen slutade 3–0 och Bajen spelar i damallsvenskan 2021.

Jag har varit i klubben länge och för mig betyder det här extremt mycket. Det enda jag velat är att ta tillbaka mitt Hammarby till allsvenskan, säger Jansson.
Jag har längtat efter det här sedan matchen förra året. Det har varit en lång väntan, men det är jäkligt välförtjänt.

Sedan tidigare är AIK också klara för damallsvenskan 2021. Nu återstår det bara att se om Djurgården lyckas hålla sig kvar, i sådana fall väntar sex heta Stockholmsderbyn nästa säsong.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons