A-
A+

Han avbildar The Weeknd i marmor

Abel 'The Weeknd' Tesfaye avbildad av Alexander Wessely. Pressbild.
Abel "The Weeknd" Tesfaye avbildad av Alexander Wessely. Pressbild.
KonstTT

Ett ton marmor, ljuspelare och 270 graders projektion utgör Alexander Wesselys nya utställning "Kortex" på Fotografiska i Stockholm.

Efter att ha jobbat med några av världens största artister vill han komma nära människans råa kärna.

Annons

Konstnären Alexander Wessely ställer ut på Fotografiska.
Konstnären Alexander Wessely ställer ut på Fotografiska.

De senaste tio åren har Alexander Wessely jobbat med världsstjärnor som The Weeknd, Rihanna, Drake och Avicii. Han har skapat deras visuella uttryck, och i fjol vann han en Grammis för musikvideon till Swedish House Mafias "It gets better".

Nu visar han sin konstnärliga bredd i utställningen "Kortex" på Fotografiska – en konstutställning som bland annat innehåller ett ljudverk i samarbete med den amerikanska rapparen 070 Shake och videoverk med musik av den svenske kompositören Jacob Mühlrad.

I "Kortex" vill Wessely titta närmare på fenomenet idoldyrkan och samtidigt komma nära människans verkliga, råa kärna.

Jag har bevittnat idoldyrkan på nära håll. Jag såg själv upp till de här artisterna, men när jag kom flera av dem nära fick jag också se deras humana, sköra, relaterbara sida och kontrasten är slående. Med "Kortex" vill jag skala av de yttre lagren och visa människan där under, säger han.

Ett av verken på "Kortex" består av en marmorskulptur av The Weeknds huvud. Verket kom till efter att Wessely fått i uppdrag att avbilda artisten för att fira en stor händelse.

Jag fick fullständig frihet att skildra honom enligt min egen uppfattning. Först avbildade jag honom ... Vad ska man säga? Perfekt. Och sedan, med hjälp av mina händer och verktyg – så började avskalningen av det yttre lagret.

"Kortex" visas mellan den 12 maj och den 17 september.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.