A-
A+

Han läktes av musiken efter svåra covidsjukan

Matti Ollikainen i Franska Trion. Arkivbild.
Matti Ollikainen i Franska Trion. Arkivbild.
MusikTT

Det såg dystert ut när albumaktuella Franska Trions sångare Matti Ollikainen blev allvarligt sjuk i covid-19 – men han återhämtade sig snabbare än läkarna hade räknat med. Mycket tack vare musiken, tror han.

Annons

Annons

Franska Trion. Pressbild.
Franska Trion. Pressbild.

Det var förra sommaren som Matti Ollikainen insjuknade i covid-19.

Jag blev väldigt sjuk. Jag var inlagd i typ 20 dagar med syrgas. Det var på gränsen till respirator. De var beredda att slänga in mig hela tiden, säger han.

Men särskilt mycket rädsla eller dödsångest kände han inte.

Jag upplevde liksom ingenting, jag bara låg där. Jag kunde bara acceptera. Det kanske blir så när man är väldigt sjuk, säger han.

När han till slut kom hem igen kunde han knappt gå några meter utan att tappa andan. Men när han spelade och sjöng mådde han bättre. Det var när han sjöng som han kunde andas som bäst, upptäckte han.

Man får någon sorts naturlig andning då. Det var bäst att vara uppe när jag satt vid pianot. Sången och musikens flöde gör att det blir lättare. Bara att man spelar piano gör det också lättare att komma in i den avspänningen.

Har inga idéer

Läkarna hade räknat med ett år innan han var återställd – men det tog bara en månad innan han kunde gå upp på scenen igen.

Jag var lite orolig för hur det skulle gå, men när det var gjort kände jag mig starkare än innan, säger han.

Nästa vecka släpper Franska Trion albumet "Mellan 4 väggar" – deras tolfte skiva.

Det är jättesvårt att säga något om den. Eftersom jag inte har några idéer så har jag också svårt att förklara vad det här är, säger Matti Ollikainen.

Låtarna kommer färdiga till honom. De slår ner som blixtar utan att han förstår hur det går till förklarar han.

De kommer när de behövs för att skänka mig tröst och glädje och sedan kan de delas med andra. Om de skulle sluta komma en dag så är det för att de inte behövs.

Låtarna på skivan är av varierade slag. Här finns sorgsna ballader som "Regnet" och "Du som vandrar nära mig", men också muntrare tongångar och lite trams.

Ofta om jag mår dåligt så börjar det snurra runt konstiga saker i mitt huvud. Det blir mycket svammel liksom. Det är inte säkert att man mår bra för att det kommer en sådan låt, säger Ollikainen.

Annons

Annons

"Rolig att spela med"

Den nya skivan är den första med trummisen Christopher Cantillo som fast bandmedlem efter att den förre trummisen Thommy Larsson gick bort 2019.

Vi prövade oss fram med lite trummisar och på förra skivan hade vi med fyra olika. Alla lät jättebra, men vi tyckte att Christopher tillförde något extra. Det hände någon bra grej när kom med. Han tillför något med hela sin person och sitt spel som är bra, och han väldigt rolig att spela ihop med, säger Matti Ollikainen.

Han håller också på att skriva en ny bok.

Boken som kommer nu blir lite annorlunda. Jag kan inte förklara, men den blir lite annorlunda. Jag ser mig inte som en författare, jag ser mig som en musikant och sedan skriver jag dikter litegrann, men det är från ett musikaliskt perspektiv.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.