A-
A+

Han utmanade Lukasjenko – fick 14 års fängelse

Viktor Babaryko fängslades efter att ha utmanat den auktoritäre presidenten Aleksandr Lukasjenko i valet i Belarus fjol.
Viktor Babaryko fängslades efter att ha utmanat den auktoritäre presidenten Aleksandr Lukasjenko i valet i Belarus fjol.
BelarusTT

Annons

Annons

14 års fängelse och böter på motsvarande en halv miljon svenska kronor. Det blir straffet för oppositionspolitikern Viktor Babaryko, som i fjol utmanade den auktoritäre Aleksandr Lukasjenko i det belarusiska presidentvalet, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Domen kommer att överklagas, skriver lokala medier som haft kontakt med Babarykos advokat. Advokaten planerar även att ta ärendet vidare till FN:s råd för mänskliga rättigheter.

Det var i maj förra året som Babaryko meddelade att han tänkte ställa upp i det belarusiska presidentvalet. Han hamnade snart med god marginal före Lukasjenko i flera oberoende opinionsundersökningar.

Oppositionspolitikern greps den 18 juni i fjol. Enligt åtalet hade han tagit emot mutor och ägnat sig åt penningtvätt då han placerade 430 miljoner amerikanska dollar i banker i Lettland.

Babaryko satt i 20 år som styrelseordförande för Belgazprombank, ett dotterbolag till ryska Gazprombank. Under den tiden skänkte banken stora summor pengar till välgörenhet och kultur, enligt brittiska BBC.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!