Handels strejkvarslar - slår mot maten

Linda Palmetzhofer, ordförande i Handels. Arkivbild.
Linda Palmetzhofer, ordförande i Handels. Arkivbild.
AvtalsrörelseTT

Löneförhandlingarna har strandat och nu varslar LO-facket Handels om att ta ut cirka 5 000 medlemmar, främst inom dagligvaruhandeln, i strejk.

Det är djupt olyckligt, anser arbetsgivarparten Svensk Handels vd Karin Johansson.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

I de pågående löneförhandlingarna har Handels inte fått gehör för sina krav.

Strejken är riktad mot privata butiker och lager, totalt 22 arbetsplatser, runt om i landet och gäller från den 13 november. På listan över berörda arbetsplatser finns bland annat ett par Ica Maxi och Ica Kvantum-butiker samt Icas stora lager i Järfälla och Dagabs lager i Hisings Backa.

Striden handlar om att vi vill att alla anställda inom handeln ska få samma löneökningar som inom andra branscher, säger Linda Palmetzhofer, förbundsordförande för Handels.

Kräver låglönesatsning

Vi kräver att vi ska följa den överenskommelse som industrin har träffat. Där har IF Metall och också Teknikföretagen träffat en överenskommelse som också innehåller en låglönesatsning.

Låglönesatsningen i industrins överenskommelse ligger utöver den allmänna överenskomna löneökningen om 5,4 procent på 29 månader.

Förutom lönefrågan anser facket att arbetsgivarna inte heller gått det till mötes i frågan om tryggare anställningsvillkor.

Vi har många med visstidsanställningar och korta kontrakt i vår bransch, säger Linda Palmetzhofer.

Arbetsgivarparten anser att tilltaget att varsla om strejk och att kräva löneökningar på mer än industrins märke är ansvarslöst mitt under en pågående pandemi som drabbat handeln svårt.

Det är djupt olyckligt. Redan när vi fick industrins märke på 5,4 procent var det som att sätta i halsen, för en bransch som inte har återhämtat sig och som nu drabbas av nya restriktioner. Vi honorerar industrins märke, men mer går inte, säger Karin Johansson, vd för Svensk Handel.

Samtidigt poängterar hon att man inte är negativ till en låglönesatsning, men att den i så fall måste rymmas inom märket.

Annons

Annons

Lager omfattas

Hon är också väldigt bekymrad över vilka effekter en strejk skulle få ur ett smittspridningsperspektiv.

Både Dagab och Icas stora lager är uttagna och det är jättebekymmersamt ur ett smittspridningsperspektiv. Man kommer att strypa tillflödet till många butiker och de som klarar sig i det här laget får större press och tryck med fler människor i butikerna. Det är djupt olyckligt och känns inte så ansvarsfullt, säger Karin Johansson.

Handels ordförande Linda Palmetzhofer poängterar att många aktörer inom dagligvaruhandeln har gjort stora vinster under pandemin.

Vi hoppas kunna komma överens med arbetsgivaren. Det är vår ambition. Men vi har konstaterat att vi inte kommer att kunna lösa det själva, säger hon, och fortsätter.
Våra medlemmar har stått mitt i den här pandemin månad efter månad och sålt mjölk och toalettpapper. Det är orimligt att de inte ska kunna få en lön för det.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons