"Händer grejer i världen som är viktigare"

Landslagsduon Caroline Seger och Nathalie Björn under torsdagens träning med klubblaget Rosengård.
Landslagsduon Caroline Seger och Nathalie Björn under torsdagens träning med klubblaget Rosengård.
FotbollTT

Det är högst osäkert om Sveriges EM-kvalmatch mot Island kan spelas nästa månad.

Om den inte blir av är det inte mycket att göra åt, menar landslagskaptenen Caroline Seger.

Det händer grejer i världen som är viktigare och då får fotbollen vara flexibel, säger hon till TT.

Annons

Annons

Från och med midnatt den 19 augusti skärpte Island sina regler för inresa i landet. Nu väntar minst fem dagars karantän för den som reser in i landet och det innebär att damlandslagets EM-kvalmatch mot Island den 22 september är i fara.

Fem dagar innan ställs Sverige mot Ungern i Göteborg och därmed hinner landslagsspelarna inte ha någon karantänstid på Island.

Det är klart att det är skittråkigt, men någonstans är det hälsan som måste komma först, säger Rosengårds landslagsspelare Nathalie Björn och fortsätter:
Det är klart att man vill spela ett kval och åka till Island med allt vad det innebär, men det handlar om människors liv i första hand.

Klubblag drabbat

Ett isländskt klubblag som drabbades omgående av inresereglerna var RK Reykjavik. Den senaste säsongens mästarlag mötte i tisdags kväll skotska Celtic (0–6-förlust) på bortaplan i Champions League-kvalet, men hann inte hem till Island innan midnatt. Nu väntar karantän för laget och därmed blir det med största sannolikhet inget derby kommande lördag mot Valur, rapporterar isländska medier. Det är oklart om fotbollslag kan undantas från karantänsregeln i framtiden nästa vecka ska både Vikingur och Breidablik kvalspela på bortaplan i Europa League.

På landslagsnivå fortsätter dock planeringen för att hemmamatcherna mot Sverige och Lettland (17 september) ska bli av.

Vi undersöker om det går att få till undantag. Vi för diskussioner med både Uefa (europeiska fotbollsförbundet) och våra myndigheter, men vi planerar fortfarande utifrån att matcherna ska spelas. Vi kan inte göra något annat, sade Thorvaldur Ingimundarson, team manager för Islands damlandslag, till TT under onsdagen.

Andra alternativ som står till buds är att flytta fram matchen eller att spela på neutral plan. Oavsett vad som sker är det bara att acceptera, menar landslagskaptenen Caroline Seger.

Annons

Annons

"Blir besviken"

Hela året har man ju fått vara väldigt flexibel och hänga med i det som händer runt omkring, men inte lägga så mycket energi på det. Det är klart att man blir besviken och tycker att det är tråkigt (om matchen inte blir av). För man vill ju spela i landslaget och det var väldigt längesedan nu, säger Caroline Seger.

Senast det svenska damlandslaget samlades var under Algarve cup i mars. Coronapandemin sköt sedan upp EM-kvalmatcherna mot Ungern (skulle ha spelats i april), Slovakien och Island (båda juni).

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons