Hanna Järver: Jag var inne i en dimma

'Min bästa vän' heter den första låten som Hanna Järver släppte från den kommande plattan 'Tusen täta lögner in'. 'Jag har lite hatkärlek, jag tycker om den men den är lite 'pinig' på samma gång. Den är ganska direkt på ett sätt jag inte är van vid att vara', säger hon.
"Min bästa vän" heter den första låten som Hanna Järver släppte från den kommande plattan "Tusen täta lögner in". "Jag har lite hatkärlek, jag tycker om den men den är lite 'pinig' på samma gång. Den är ganska direkt på ett sätt jag inte är van vid att vara", säger hon.
MusikTT

En relation före dess förfall – ämnet går som en röd tråd genom Hanna Järvers nya album "Tusen täta lögner in".

Det är inte en break up-skiva, den är skriven mitt i alltihop, säger hon.

Annons

Annons

Hanna Järver är aktuell med det nya albumet 'Tusen täta lögner in'.
Hanna Järver är aktuell med det nya albumet "Tusen täta lögner in".
Efter albumsläppet väntar en flytt till Berlin för Hanna Järver. 'Jag har varit i Stockholm i åtta år, och känner att det skulle vara skönt att se någonting annat och träffa nytt folk', säger hon.
Efter albumsläppet väntar en flytt till Berlin för Hanna Järver. "Jag har varit i Stockholm i åtta år, och känner att det skulle vara skönt att se någonting annat och träffa nytt folk", säger hon.
Hanna Järver är aktuell med sitt andra album 'Tusen täta lögner in'.
Hanna Järver är aktuell med sitt andra album "Tusen täta lögner in".

Egentligen skulle Hanna Järver ge sig ut på en turné nu – i stället förbereder sig 27-åringen från Örebro för en flytt till Berlin. Albumet "Tusen täta lögner in" har varit färdigt länge, och under coronavåren och sommaren har hon arbetat deltid i butik för att ekonomin ska gå ihop. Men på fredag är det till slut dags för albumsläppet.

Temat är lite att någonting döljer sig under ytan, att det inte är vad det verkar vara, berättar Hanna Järver.

Hon bekräftar att skivan är självbiografisk, men vill inte gå in på vad som lade grunden för berättelsen.

Det jag kan säga är att det kretsar kring en relation, sedan exakt vad som har hänt är inte relevant. Men det är inte en breakup-skiva, det är skrivet mitt i alltihop, och den hänger ihop mer än den förra skivan gjorde.

Inne i en dimma

Under våren har Hanna Järver haft mycket tid över, och samtidigt en gnagande känsla av att plattan inte riktigt var komplett. Hon gick in i en intensiv skapandeprocess som resulterade i tre musikvideor. De skildrar en kärleksberättelse med levande döda, makabra mord och mörka skogar.

De är lite mer spårade och inte fullt så självbiografiska. Eller, de är det på ett sätt, men lite mer som en känslovärld, snarare än att de här morden har skett, säger hon.

2018 släppte Hanna Järver sitt debutalbum "So long", med låtar som "Jävla 80-tal" och "Nu är du Göteborg". Den elvaspåriga skivan, som hon skrev under flera års tid, hyllades av kritikerna och resulterade i en nominering till P3 Guld-galan. Den här gången har Hanna Järver arbetat betydligt snabbare.

Det är som att jag inte minns hur den kom till, jag har varit inne i ett slags dimma.

TT: Varför då?

Det är bara olika saker som har pågått i mitt liv parallellt. Det gör också att den känns väldigt nära fortfarande och att det känns konstigt att släppa den.

Annons

Annons

Skitigare skiva

Det var under sin senaste turné som Hanna Järver beslutade sig för i vilken riktning popskivan skulle gå rent ljudmässigt.

Jag ville göra någonting som var lite mer live, lite mer rakt upp och ner. Trumset, elbas, gitarr, synt. Mer fokus på låt och mindre på "prodd". Det är skitigare än förra skivan, enklare och färre element.

Eftersom turnélivet uteblir i höst har Hanna Järver valt att lämna Stockholm, hennes hem sedan åtta år tillbaka, för att söka lyckan i Berlin. Tanken är en nystart med andra miljöer – och mycket tid att skriva musik.

TT: Det låter väldigt romantiskt att satsa på konst i Berlin. Är du romantiskt lagd?

Min pappa är en superdrömmare, min mamma är en superrealist. Jag är något slags klyvning. I huvudet är jag mer romantiker, sedan vill jag framstå som realistisk, säger Hanna Järver.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons