A-
A+

"Hans otroliga målfarlighet är bra att ha med sig"

Zlatan Ibrahimovic inför en landskamp mot Estland i våras. Nu är han tillbaka i landslaget efter skadeproblem. Arkivbild.
Zlatan Ibrahimovic inför en landskamp mot Estland i våras. Nu är han tillbaka i landslaget efter skadeproblem. Arkivbild.
FotbollTT

Han vill inget hellre än att spela ännu ett VM och ett sista mästerskap som 41-åring.

Då får han väl baxa landslaget till Qatar. Zlatan Ibrahimovic är tillbaka när VM-kvalet avgörs.

Han tillför egenskaper, med honom kan vi spela annorlunda om vi behöver. Hans otroliga målfarlighet är bra att ha med sig, säger förbundskaptenen Janne Andersson.

Annons

Annons

Förbundskapten Janne Andersson med Zlatan Ibrahimovic på en presskonferens. Arkivbild.
Förbundskapten Janne Andersson med Zlatan Ibrahimovic på en presskonferens. Arkivbild.
Med ett avgörande läge i VM-kvalet är erfarenhetsbegreppet också bra och det finns inte någon som är i närheten av hans erfarenhet.

Däremot är förbundskaptenen tveksam till att 40-åringen, som nyligen kommit tillbaka efter skador, ska kunna spela två 90-minutersmatcher.

Det vill jag jag inte spekulera i, men det blir i samråd med honom. Två matcher på tre dagar känns kanske lite långsökt och det finns taktiska aspekter att ta hänsyn till, säger Andersson.

Sverige toppar gruppen och kan bli klar gruppetta vid seger mot Georgien i Batumi den 11 november om Spanien samtidigt tappar poäng mot Grekland i Aten.

Annars avgörs allt i Sevilla tre dagar senare.

Gruppettan går direkt till VM, för tvåan väntar playoff i mars.

Tillbaka i mars

Zlatan Ibrahimovics nästan fem års långa landslagsfrånvaro bröts när han togs ut till VM-kvalinledningen mot Georgien och Kosovo i slutet av mars.

Succén var omedelbar. Han startade i båda matcherna och han spelade fram Viktor Claesson till segermålet (1–0) mot Georgien på Friends arena. Några dagar senare i Pristina stod han för en målgivande passning i 3–0-segern.

Under våren kom skadorna och det blev varken något EM eller spel i höstens två första landslagssamlingar.

Ibrahimovic var tillbaka i spel med Milan i mitten av oktober och har sedan dess medverkat i Milans fyra senaste matcher. I helgen skickade han in sitt 400:e ligamål i 2–1-segern borta mot Roma.

Man såg senast hans kvalitéer, säger Andersson om matchen mot Roma.

Annons

Annons

Siktar på VM

När Ibrahimovic återförenades med landslaget gjorde han ingen hemlighet av att siktet är inställt på VM-slutspelet i Qatar i slutet av nästa år.

Hans bidrag till Milan – tre ligamål på fem matcher – i höst spär på spekulationerna om att han och klubben förlänger kontraktet med ytterligare en säsong.

Lagkaptenen Victor Nilsson Lindelöf har en lättare skada, och mittbacken saknas i Manchester United i kvällens möte med Atalanta i Champions League. Men det finns inga farhågor inför VM-kvalmatcherna.

Jag pratade med Victor igår och han är inte orolig. Det är en lättare skada, så jag är inte orolig. Det samtalet kändes bra, säger förbundskaptenen.

Marcus Danielson missar dock VM-kvalavslutningen. Han befinner sig just nu i karantän i Dalian inför den kinesiska ligans planerade återstart.

Holmén kommer in

Sebastian Holmén kliver in i truppen som hans ersättare.

Vi hinner med väldigt lite nu, och hinner inte skola in någon. Så de som kommer in nu måste ha varit med tidigare. Det var en av delarna som vägde i hans vågskål den här gången, säger Andersson.

Med tanke på mittbacksproblemen hörde förbundskaptenen av sig till Pontus Jansson, som avslutade landslagskarriären i somras. Efter några dagars betänketid sade Jansson nej till en comeback.

Vi hade kontakt för några veckor sedan. Han blev väl inte chockad av att jag ringde. Han fick fundera och så hade vi ny kontakt där han valde att säga nej, säger Andersson.

Logistiken med två bortamatcher gör det svårt att byta spelare om något händer. Därför har Andersson tagit ut en trupp med 26 spelare. Ny till denna samling är, förutom Holmén, Oscar Lewicki.

Albin Ekdal är avstängd mot Georgien efter varningen han fick mot Grekland.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.