A-
A+

Här är aktierna som småspararna hamstrar

Coinbase som nyligen börsnoterades är en ny favorit hos småspararna bland Nordnets kunder. Arkivbild.
Coinbase som nyligen börsnoterades är en ny favorit hos småspararna bland Nordnets kunder. Arkivbild.
EkonomiTT

Småsparare tror på kryptovalutor och väljer att investera i kryptobörsen Coinbase. I övrigt antar man en mera defensiv hållning än tidigare, visar Nordnets och Avanzas månadsstatistik för april.

Annons

Annons

Annons

Annons

Coinbase noterades under april månad på New York-börsen och har hittills inte varit någon lyckosam placering med en nedgång på omkring 20 procent. Många aktiesparare i Sverige hoppade dock på tåget och bolaget finns med bland de tio mest köpta aktierna hos såväl Nordnet som Avanza.

"Bolaget har redan fler ägare via Nordnets plattform än till exempel Netflix. Det är en högriskaktie, där aktiekursen kommer vara starkt beroende av utvecklingen i framför allt bitcoin, och bitcoin är volatil och svåranalyserad", säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, i en kommentar.

Ett trendskifte

I övrigt märks nu ett trendskifte. Mest köpta aktie är investmentbolaget Investor men även klart defensiva aktier som Telia och Astra Zeneca finns med på köplistan.

"Intresset för Investor var stort i april då flera noterade portföljbolag rapporterat starka siffror. Avyttringen av Grand Hôtels ägare Grand Group tillför också Investor kapital som kommer att återinvesteras inom den onoterade delen Patricia Industries och befintliga innehav. Något jag också tror många privatsparare tycker är spännande”, säger Avanzas sparekonom Nicklas Andersson.

I motsatt riktning går livekasinobolaget Evolution som bland annat är den mest sålda aktien hos Avanza, spelbolaget Embracer liksom molntjänstföretaget Sinch, alla tre företag med extremt stigande kurser de senaste månaderna.

"Enkelt uttryckt utkristalliserar sig två läger. Vi ser färre tillväxtbolag på köplistan och ökade defensiva köp. Ett tecken på en något ökad försiktighet", säger Frida Bratt.

Annons

Annons

H&M säljs

Ett bolag som får spararna att trycka på säljknappen är H&M.

"H&M:s rapport visade på en stark tillväxt online, men kanske är det konflikten med Kina – samt aktiens kursresa sedan årsskiftet – som skrämmer något", säger Frida Bratt.

Fakta: Mest sålda och köpta aktier under april
Mest köpta aktier, Avanza Mest sålda aktier, Avanza Mest köpta aktier, Nordnet Mest sålda aktier, Nordnet
Investor Evolution Gaming Investor Spotify
Tele2 Swedish Match Volvo Evolution Gaming
Telia H&M Telia Sinch
Astra Zeneca Fingerprint SSAB H&M
Coinbase Stillfront Coinbase SEB
Kindred SSAB SAS Swedish Match
SSAB SEB Kindred Fingerprint Cards
Volvo Klövern Astra Zeneca Atlas Copco
Swedbank Sobi SBB Autoliv
Boliden JM Kinnevik Castrellum
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr