A-
A+

Här är brotten i det stora gängmålet

30 personer har i dag åtalats vid Södertörns tingsrätt. Arkivbild.
30 personer har i dag åtalats vid Södertörns tingsrätt. Arkivbild.
BrottTT

30 personer åtalas under sammanlagt 16 punkter i ett massivt gängmål som inleds i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt i april.

Detta är vad åklagaren påstår att de misstänkta har gjort sig skyldiga till.

Annons

Annons

Mordförsöket

Sex personer, däribland en man som pekas ut som Vårbynätverkets ledare och en 27-årig man i en ledande position i en gruppering i Hagsätra, åtalas för försök till mord. Ytterligare tre personer åtalas för medhjälp till mordförsök.

Misstankarna bottnar i att Vårbynätverkets ledare försökt mörda en 28-årig man som han var i konflikt med.

Mordförsöket började planeras i slutet av mars förra året, då Vårbyledaren och 27-åringen från Hagsätragrupperingen bestämde sig för att skjuta ihjäl 28-åringen där han bodde i Västerås.

I början av april beordrade man personer att genomföra olika delar av planen, däribland att spana efter 28-åringen samt kontrollera vapen och bilar på plats i Västerås. Den 5 april skickades två tilltänkta skyttar och en chaufför dit för att genomföra mordet. Under tiden höll Vårbyledaren och 27-åringen tät kontakt.

Det blev dock inget mord. 28-åringen greps av polis innan planen hann genomföras och häktades därefter för grovt vapenbrott.

I samma del åtalas en 23-årig man som är högt uppsatt i Vårbynätverket för underlåtenhet att avslöja eller förhindra brott. Mannen, som är en tidigare framgångsrik fotbollsspelare, fick information om den pågående mordplanen i Västerås.

En 19-årig man åtalas också för skyddande av brottsling, grovt brott, då han hanterat en telefon tillhörande en av skyttarna för att få det att se ut som att skytten var hemma under tiden för mordet.

Vapen och sprängämnen

Fyra personer åtalas för synnerligen grovt vapenbrott och synnerligen grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. En av dessa är Vårbyledaren och en annan är fotbollsspelaren. De andra två är en kvinna i 70-årsåldern och en man i 50-årsåldern.

Därtill åtalas åtta andra personer för grovt vapenbrott, och en för medhjälp till det.

Brotten rör framför allt hanteringen av vapen som var inblandade i mordplanerna.

Morduppdrag

Den utpekade Vårbyledaren och fotbollsspelaren åtalas för stämpling till mord, fotbollsspelaren åtalas alternativt för medhjälp till det.

De båda har tillsammans, efter de misslyckade mordplanerna i Västerås, försökt ge en annan person i uppdrag att mörda 28-åringen. En person accepterade uppdraget den 11 april, mot en miljon kronor i ersättning.

Sprängningar

Sex personer, däribland Vårbyledaren, fotbollsspelaren och 27-åringen från Hagsätragrupperingen, åtalas för allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott. Samtliga åtalas även för försök till det, tillsammans med en sjunde person. De sju åtalas även för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Brotten handlar dels om en bomb som placerades under en persons bil, dels om en bomb som detonerade vid personens bilfirma i Haninge. Motivet ska ha varit att hämnas mot målsägaren, då man trodde att han hade tagit tillbaka en bil som han hade sålt till en person med koppling till Vårbynätverket. Misstanken var dock fel, bilen hade beslagtagits av polis.

Vapen och ammunition

Den utpekade Vårbyledaren och hans bror åtalas för synnerligen grovt vapenbrott, och fotbollsspelaren åtalas för försök till det.

Ledaren har innehaft 19 skjutvapen och ammunition. Fotbollsspelaren och brodern har varit inblandade i hanteringen av vapnen på olika sätt.

Planerade människorov

Rapartisten Yasin Mahamoud åtalas för stämpling alternativt förberedelse till människorov i mars 2020. Enligt åklagaren hjälpte han till i planeringen av kidnappningen av en annan artist. Någon kidnappning ägde dock aldrig rum den gången.

Kidnappningen

Fyra personer, däribland Vårbyledaren, hans bror och fotbollsspelaren, åtalas för människorov, rån och grovt vapenbrott. Ytterligare sex personer åtalas för människorov och rån, alternativt medhjälp till det. Ytterligare en person åtalas för medhjälp till människorov och rån.

Åtalspunkten handlar om den uppmärksammade kidnappningen av en rapartist, som genomfördes i april syfte att pressa honom på pengar.

I den här delen av åtalet finns också misstankar om försök till grov utpressning. Detta handlar om att flera personer försökt pressa den kidnappade artisten på pengar genom hot om att publicera kränkande bilder som de tagit på honom.

Ledaren, fotbollsspelaren och två andra personer åtalas även för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott, samt grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. De planerade att detonera en bomb vid artistens mammas bostad, eftersom han inte gav dem de pengar de krävde.

Vapenbrott

Vårbyledaren åtalas för grovt vapenbrott. Fyra andra personer åtalas för samma sak, alternativt medhjälp till det. Brotten rör hanteringen av två pistoler.

Explosiva varor

Två personer åtalas för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, alternativt medhjälp till det. Personerna har haft explosiva varor i sin bostad.

Narkotikabrott

Fem personer åtalas för grovt narkotikabrott, två av dem åtalas alternativt för medhjälp till det. Personerna har innehaft stora mängder narkotika.

Storskalig narkotikahandel

Elva personer åtalas för narkotikabrott, varav fem för synnerligen grovt narkotikabrott.

Det handlar om storskalig narkotikahandel som bedrivits delvis inom Vårbynätverket. Vårbyledaren och 27-åringen från Hagsätragruppen har köpt upp partier narkotika som beräknas ha ett marknadsvärde på gatan på omkring 60 miljoner kronor.

Penningtvätt

Vårbyledaren, hans bror, 27-åringen från Hagsätragruppen samt en fjärde person åtalas för grovt penningtvättsbrott. Personerna har tvättat pengar som kommer från brottslig verksamhet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!