A-
A+

Här är de bästa dokumentärerna just nu

Tiger Woods barndom, uppgång, fall och comeback skildras i dokumentären 'Tiger'. Pressbild.
Tiger Woods barndom, uppgång, fall och comeback skildras i dokumentären "Tiger". Pressbild.
TvTT

Ett sätt att fly verkligheten kan vara att borra in sig i någon annans verklighet. TT tipsar om de mest sevärda dokumentärerna just nu.

Annons

Annons

Anklagelserna om sexuella övergrepp mot den då 7-åriga dottern Dylan Farrow har förföljt regissören Woody Allen och de tas nu upp igen i en ny dokumentärserie. Pressbild.
Anklagelserna om sexuella övergrepp mot den då 7-åriga dottern Dylan Farrow har förföljt regissören Woody Allen och de tas nu upp igen i en ny dokumentärserie. Pressbild.

"Allen vs Farrow", HBO Nordic, premiär 22 februari:

Anklagelserna om sexuella övergrepp mot den då 7-åriga dottern Dylan Farrow har förföljt regissören Woody Allen och de tas nu upp igen i en fyra delar lång dokumentärserie. Den innehåller arkivmaterial såväl som nya intervjuer med bland andra Mia Farrow, Ronan Farrow och Dylan Farrow. Filmskaparna Kirby Dick och Amy Ziering tar också en ny titt på regissörens samlade verk, satta i den här kontexten. Woody Allen själv har alltid nekat till anklagelserna, som aldrig heller har prövats rättsligt.

Annons

Annons

"Pelé", Netflix, premiär 23 februari:

Fotbollsikonen Pelés liv och karriär förtjänar förstås ännu en dokumentär. I den här får tittarna stifta bekantskap med den unge Pelé i 1950-talets Brasilien och framåt till de stora segrarna inom fotbollen. Sällsynta bilder och exklusiva filmklipp på superstjärnan varvas med nygjorda intervjuer samt berättelsen om hur det moderna Brasilien tar form under en turbulent period, och vilken stor roll Pelé fick som ansikte utåt.

"Framing Britney", Hulu, premiär 5 februari (visas av TV4 Play)

Den hajpade, New York Times-producerade dokumentären avslöjar egentligen inget nytt om popikonen Britney Spears liv, uppgång och fall. Men den gräver djupare i de rättsliga turer som omgärdat Spears de senaste åren, som främst handlar om att hon sedan hon drabbades av psykisk ohälsa 2008 har levt som omyndigförklarad med sin pappa som förmyndare med makt över hennes liv och tillgångar. "Framing Britney" lägger också stor vikt vid Free Britney-rörelsen, som drivs av hennes fans och som ofta jämförs med rena konspirationsteorier. I dokumentären uttalar sig även personer i hennes närhet som tidigare har tigit som muren.

"Tiger", HBO Nordic, premiär 11 januari:

Många minns nog rubrikerna när fasaden som omgärdat golfstjärnan Tiger Woods fullständigt rämnade 2010. I en tvådelad dokumentär riktar Matthew Hamachek och Matthew Heineman till stor del in sig på förhållandet mellan Tiger och hans pappa Earl Woods. Skapade fadern i själva verket en avstängd maskin som skulle frälsa såväl sporten golf som en stor del av mänskligheten? Och var det detta som ledde till att Tigers vuxna liv kantats av drog- och sexmissbruk och ensamhet?

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss