A-
A+

Här är konsertåret 2023

Två planerade konserter på Ullevi i sommar blev tre för Bruce Springsteen & The E Street Band. Arkivbild.
Två planerade konserter på Ullevi i sommar blev tre för Bruce Springsteen & The E Street Band. Arkivbild.
MusikTT

The Boss, flera farväl-konserter och ett gäng festivaler – här är konserterna som höjer taket i Sverige nästa år.

Annons

Annons

Förra året bjöd på många spelningar och ett pandemitrött Sverige hoppade och dansade. Redan nu går det att konstatera att festivaler, utländska storstjärnor och intima spelningar tävlar om publiken även i år.

Under våren får Sverige besök av en rad utländska artister som den skönsjungande Michael Bublé, blues- och rockgitarristen Joe Bonamassa och sydkoreanska The Rose. Dessutom laddar 74-årige skräckrockaren Ozzy Osbourne som bäst för att ge sig ut på en turné, som inleds på Friends Arena den 5 maj.

Inhemska förmågor som äntrar svenska scener under året är bland andra Melodifestival-vinnaren Cornelia Jakobs, veteranen Björn Skifs, rapparen Petter och Molly Hammar. The Hives, Mando Diao och The Sounds gör fyra spelningar tillsammans i augusti och indiemusikern och låtskrivaren Lykke Li ger två konserter tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester i Berwaldhallen i vår.

The Boss på Ullevi

Rockgiganterna Metallica kommer till Sverige för två konserter på Ullevi i Göteborg den 16 och 18 juni. Konserterna är en del av Metallicas världsturné "M72" och följer släppet av bandets tolfte album "72 seasons" den 14 april, som är bandets första skiva sedan 2016 års "Hardwired... to self-destruct". Under världsturnén gör bandet bandet två spelningar i varje stad, men med helt olika låtar som spelas på respektive konsert.

Även Depeche Mode ger sig ut på världsturné och den 23 maj – nästan på dagen ett år efter att Andy Fletcher dog – kommer syntikonerna till Friends arena. Världsturnén inleds i Nordamerika med premiär i mars. I samma veva kommer gruppen med ny musik, albumet "Momento mori".

Den kanske största snackisen inför musikåret 2023 är de tre spelningarna med Bruce Springsteen & The E Street Band på Ullevi, i Göteborg den 24, 26 och 28 juni. Förutom Sverige gör The Boss även stopp i Barcelona, Dublin, Paris, Rom, Amsterdam, Oslo, Köpenhamn, Hamburg och Wien under den omfattande världsturnén.

Annons

Annons

Flera musikaliska farväl

En annan gigant som Sverige väntat länge på är Elton John som avslutar sin avskedsturné "Farewell yellow brick road" i Sverige, på Tele2 Arena i Stockholm den 7 och 8 juli. Spelningarna var planerade till 1 oktober 2021 och har flyttats flera gånger.

Även svenska Gyllene Tider planerade att säga farväl till fansen, redan 2019 under 40-årsjubileet, men pandemin fick Per Gessle att tänka om när det gällde framtiden för bandet, som han grundade som tjugoåring. I år drar Gyllene Tider ut på sommarturnén "Hux flux", som har premiär den 7 juli på hemmaplan i Halmstad och totalt gör 17 stopp.

Slutspelat kan det också vara för de amerikanska rockveteranerna i Kiss. De firar 50 år med turnén “End of the road world tour” runt om i Europa och har två spelningar i det gamla kalkbrottet Dalhalla i Rättvik. Den här gången sägs det att Gene Simmons och hans kollegor tar farväl av publiken på riktigt.

Festivalernas sommar

Det ser ut som att 2023 blir en festivaltät sommar och ett tjugotal både större och mindre musikaliska folkfester gästar svenska städer. De största är Lollapalooza och Rosendal Garden Party i Stockholm, Sweden Rock i Sölvesborg, Way Out West och Summerburst i Göteborg som bjuder på artister som britpopikonerna Blur, Iron Maiden, The Strokes, Mötley Crüe, Def Leppard, svenska Ghost och legendariska Europe.

Skogsröjet i Rejmyre i början av augusti har Wasp, Michael Monroe och Eclipse i artistuppstället och världstjärnan The Kid Laroi är klar för Brännbollsyran tillsammans med bland andra Jireel, Tjuvjakt, Hooja och Swedish House Mafia-stjärnan Axwell.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.