Här är kvinnorna som förhandlar med talibaner

Den afghanska politikern Fawzia Koofi är en av de fyra kvinnor som deltar i helgens samtal i Doha, Qatar. Arkivbild.
Den afghanska politikern Fawzia Koofi är en av de fyra kvinnor som deltar i helgens samtal i Doha, Qatar. Arkivbild.
AfghanistanTT-AFP

En handfull kvinnliga förhandlare i ett rum fullt med män. Så ser könsfördelningen ut under helgens afghanska fredssamtal i Doha, Qatar.

Av regeringens 21 representanter är endast fyra kvinnor – av talibanernas noll.

Annons

Annons

Talibanerna måste inse att de står inför ett nytt Afghanistan som de kommer vara tvungna att lära sig att leva i, säger Fawzia Koofi, politiker och kvinnorättsaktivist som deltar i samtalen.

Hon har under sin karriär överlevt två mordförsök, en så sent som i förra månaden.

Att vara i min roll är ovanligt för en kvinna i Afghanistan, så man måste verkligen hitta sin egen väg och kringgå alla dem som inte tror på en kvinnas plats i de här sammanhangen, fortsätter hon.

Krav på burqa

Under talibanernas styre i landet, mellan 1996 och 2001, var situationen för Afghanistans kvinnor på många sätt svår. Användandet av det heltäckande klädesplagget burka var ett krav, kvinnor portades från sina arbeten och flickor förbjöds från att gå i skolan.

I dag har situationen förbättrats, om än marginellt, och allt fler kvinnor deltar i högre utbildning och tar plats i politiken.

Landet är dock ännu en islamisk republik med ett tämligen könssegregerat samhälle, trots att full jämställdhet mellan kvinnor och män ska råda enligt författningen.

Annons

Annons

Oro för framtiden

Talibanrörelsen har en konservativ kvinnosyn och hos flera av de kvinnliga förhandlarna finns en farhåga att kompromisser med dem kan leda till att situationen för landets kvinnor försämras.

Alla kvinnor i Afghanistan har en rädsla – att varje gång det kommer att ske en politisk förändring i landet så kommer det att leda till att kvinnor far illa, säger Fatima Gailani, expert på islamsk lag, som även hon deltar i samtalen.
Jag vill se ett Afghanistan där man inte fruktar för sin säkerhet. Om vi inte uppnår det nu kommer det aldrig att ske, säger hon avslutande.

Rättad: I en tidigare version av artikeln förekom en felaktig siffra. Rätt är att 21 personer ingår i den afghanska regeringsdelegationen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons