A-
A+

Här är orterna med sämst service i Sverige

Många orter i Sverige saknar eller har långt till grundläggande tjänster. Här är en igenbommad lanthandel i Kalix kommun. Arkivbild.
Många orter i Sverige saknar eller har långt till grundläggande tjänster. Här är en igenbommad lanthandel i Kalix kommun. Arkivbild.
SamhälleTT

Samhällsservicen sviktar i många svenska småorter.

I norra Sverige får invånare resa långt för olika tjänster och i södra Sverige finns många orter som inte har några serviceställen alls.

Annons

Annons

Annons

Annons

Tidningen Hem & Hyra har gått igenom alla svenska orter och betygsatt dem utefter tillgången till livsmedelsbutiker, vårdcentraler, apotek, bensinstationer, postkontor, skolor, bankomater och systembolag.

Sämst tillgång till dessa tjänster har Porjus, en liten kraftverksort vid Lule älv, mellan Jokkmokk och Gällivare, som har drygt 260 invånare. De måste resa långt för att kunna köpa mat i en livsmedelsbutik, posta paket, hämta ut läkemedel eller gå till vårdcentralen.

Näst värst bedöms situationen vara i Kuttainen, vid gränsen till Finland i Sveriges nordöstra hörn.

I dessa två orter finns det trots allt några serviceställen – avstånden till de som inte finns är dock långa, vilket gäller för flera av de norrländska orterna på i topp på Hem & Hyras lista.

Längre söderut är avstånden mindre, men där finns också många orter som helt saknar service. I Åsen och Evertsberg, två orter i Älvdalens kommun i Dalarna, behöver invånarna resa relativt långt när de behöver handla, söka vård eller annat.

Detsamma gäller på flera håll i Sveriges södra halva, bland annat i flera orter i Småland och Dalarna.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss