A-
A+

Här är pensionerna högst

Det skiljer många tusenlappar i snittinkomst för pensionärer i olika delar av landet. Arkivbild.
Det skiljer många tusenlappar i snittinkomst för pensionärer i olika delar av landet. Arkivbild.
EkonomiTT

Pensionärers inkomster varierar stort beroende på bostadsort.

Mellan länen med högst respektive lägst pensionsinkomster skiljer drygt 6 000 kronor per månad.

Annons

Annons

Stockholmare har högst inkomster som pensionärer. Bland dem som fyllde 68 år 2005–2009 var snittinkomsten, beräknat över de tio följande åren (till 78 års ålder), 23 364 kronor. Det är 36 procent, eller 6 246 kronor, högre än inkomsterna hos pensionärerna på Gotland, som hade de lägsta inkomsterna.

Det är förmodligen en återspegling av svensk arbetsmarknad, var jobben finns, säger Américo Fernández, privatekonom på SEB, som har gjort undersökningen.

Få över rikssnittet

Endast i Stockholm och Uppsala ligger pensionärernas inkomster över riksgenomsnittet. I Uppsala var snittet 20 376 kronor, samtidigt som genomsnittet för riket låg på 19 373 kronor.

Jag förväntade mig att Malmö och Västra Götaland skulle komma högre upp. Kanske handlar det om att Uppsala är en akademikerstad med högre sannolikhet att man jobbar högre upp i åldrarna, säger Américo Fernández.

Gotland, Jämtland, Blekinge och Kalmar är de län med lägst genomsnittliga pensioner, enligt undersökningen. På Gotland, som har bottenplaceringen, är snittinkomsten för pensionärer under de tio första pensionärsåren drygt 17 000 kronor.

Anledningen till att inkomsterna har mätts från 68 års ålder var för att se till att så många som möjligt i den undersökta gruppen till störst del enbart hade pensionsinkomster.

Annons

Annons

Arbetslivshistorik påverkar

En jämförelse mellan personer med utländsk bakgrund och personer med svensk bakgrund visar att personer med utländsk bakgrund i snitt har 4 061 kronor lägre pension än personer med svensk bakgrund, det vill säga 15 817 kronor per månad.

Det är ganska stor skillnad mellan dem med utländsk bakgrund och dem med svensk bakgrund. Vi pratar i snitt 20 procent lägre inkomst varje månad under de tio första åren efter pension, om vi räknar 68 som första året efter pension. Det är rätt mycket pengar, säger Américo Fernández.
Om du är svensk och har en lång historik på svensk arbetsmarknad så har du med större sannolikhet betalat in fullt till det allmänna pensionssystemet och till tjänstepensionsavtalet och har därmed en högre pensionsinkomst.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!