A-
A+

Här är republikanerna som kvalat till debatten

Donald Trump. Arkivbild.
Donald Trump. Arkivbild.
USATT

Startskottet för USA:s valcirkus har gått. Natten till torsdag svensk tid drabbar Republikanernas presidentaspiranter samman i den första stora tv-debatten inför presidentvalet 2024.

Expresident Donald Trump leder kampen om partiets kandidatur och har bestämt sig för att stå över debatten – men åtta andra har kvalat in.

Annons

Ron DeSantis. Arkivbild.
Ron DeSantis. Arkivbild.
Vivek Ramaswamy. Arkivbild.
Vivek Ramaswamy. Arkivbild.
Mike Pence. Arkivbild.
Mike Pence. Arkivbild.
Nikki Haley. Arkivbild.
Nikki Haley. Arkivbild.
Tim Scott. Arkivbild.
Tim Scott. Arkivbild.
Chris Christie. Arkivbild.
Chris Christie. Arkivbild.
Doug Burgum. Arkivbild.
Doug Burgum. Arkivbild.
Asa Hutchinson. Arkivbild.
Asa Hutchinson. Arkivbild.
Donald Trump. Arkivbild.
Donald Trump. Arkivbild.

Ron DeSantis

Floridaguvernören Ron DeSantis har många likheter med Donald Trump – men har utmålats som det fräschare och mindre skandalomsusade alternativet. Den djupt konservative 44-åringen har som guvernör tagit stora politiska kliv åt höger och anses vara den republikan som har störst möjlighet att utmana Trump inför valet 2024.

Men kampanjen går trögt. Förutom Trumps allmänna övertag i opinionen finns ett brett nationellt motstånd mot den riktning guvernören fört Florida i, exempelvis sänkningen av abortgränsen till sex veckor – vilket många kvinnor vänder sig mot.

Vivek Ramaswamy

USA befinner sig i en nationell identitetskris där tro, patriotism och hårt arbete är ute, anser den politiska nykomlingen och techentreprenören Vivek Ramaswamy. Han har också skrivit böcker i vilka han går till attack mot det han anser vara ”wokeness” inom näringsliv och kultur, det vill säga ett slags "politisk korrekthet".

Den 38-årige mångmiljonären säger sig vilja återställa en känsla av nationell stolthet och gemenskap. Om han lyckas med sin kampanj skulle han bli den yngste presidenten i USA hittills.

Mike Pence

Trumps tidigare högra hand är den förste vicepresident i USA:s historia som utmanar den president han tidigare jobbade för. Mike Pence har kritiserat sin förre chefs uttalanden i samband med den dramatiska stormningen av USA:s kongress 2021.

Den 64-årige abortmotståndaren Pence beskriver sig själv som kristen, konservativ och republikan, i den ordningen. Hans tid som guvernör i delstaten Indiana präglades av en skattesänkande och socialt konservativ dagordning. Som president skulle Pence bland annat vilja höja pensionsåldern för framtida generationer.

Nikki Haley

51-åriga Nikki Haley är ensam kvinna i kampen om att bli Republikanernas presidentkandidat. I två år tjänstgjorde hon under Trump som USA:s ambassadör till FN. Hon lyfter gärna sin internationella erfarenhet, med fokus på det hot som Kina anses utgöra mot USA.

När Haley vann guvernörsvalet i South Carolina 2010 blev hon delstatens första kvinnliga guvernör och landets yngsta guvernör vid 38 års ålder. Som dotter till indiska invandrare anses Haley kunna hantera frågor om kön och ras på ett mer trovärdigt sätt än många av partikamraterna. Har förordat ett generationsskifte inom Republikanerna.

Tim Scott

Den 57-årige senatorn Tim Scott från South Carolina har beskrivits som Donald Trumps absoluta motsats och har lyckats samla ihop mycket pengar till sin kampanj.

Försöker vinna stöd genom budskap som bygger på optimism snarare än pessimism och föredrar att prata om USA som ett "möjligheternas land". Som ättling till slavar brukar Scott lyfta sin egen historia som bevis på vad som går att åstadkomma i USA – "från bomullsfält till kongressen under en livstid". Varm förespråkare av utbildning som ett sätt att nå ökad jämlikhet.

Chris Christie

Han var en gång allierad med Trump men nu har 60-årige Chris Christie tagit täten som det republikanska startfältets mest högljudda kritiker av den tidigare presidenten. När Christie tillkännagav sin kandidatur talade han inte om vikten av frihet eller löften om en bättre framtid utan lade stora delar av tiden på Trumps bristande lämplighet.

Den tidigare guvernören i New Jersey låter sig inte avskräckas av att hans försök att bli president misslyckades 2016. Christie satsar också på en mjukare inställning till aborträttigheter än många av de andra republikanska utmanarna.

Doug Burgum

Den tidigare mjukvaruentreprenören Doug Burgum gör sin andra mandatperiod som guvernör i North Dakota. Den 67-årige miljardären har använt sin förmögenhet till att ge sin presidentkandidatskampanj en skjuts – bland annat genom att dela ut 50 000 presentkort på 20 dollar i utbyte mot en dollar i gåva till kampanjen.

Burgum försöker vinna stöd genom att belysa sin uppväxt i en småstad och att han genom hårt arbete lyckats uppnå den amerikanska drömmen med sitt framgångsrika företag. Burgum säger också att han vill försöka ena amerikaner i stället för att splittra dem.

Asa Hutchinson

Den tidigare guvernören i Arkansas, 72-årige Asa Hutchinson, motsätter sig den splittrande politik som Trump gjort sig känd för. Hutchinson vill i stället ena landet och är övertygad om att amerikanerna vill ha en ledare som ser till det bästa som USA har att erbjuda och inte försöker locka fram människors "värsta instinkter".

Som tidigare chef för narkotikapolismyndigheten DEA har Hutchinson framhållit vikten av att respektera rättstatens principer och att han säger sig vara "den enda kandidaten med bred erfarenhet av brottsbekämpning".

Donald Trump

Expresidenten ska förvisso inte vara med i debatten men mycket kommer ändå att handla om honom. Trump vägrar erkänna att han inte vann valet 2020. Men han hoppas bli den andra personen i historien att återvända till Vita huset efter att ha förlorat makten. Hittills har bara Grover Cleveland suttit två mandatperioder som inte varit i följd.

Trots en rad skandaler har den 77-årige affärsmannen och tidigare tv-personligheten en lojal väljarbas som avfärdar de fyra åtalen mot honom som en häxjakt. Frågan är om mer osäkra anhängare börjar se bagaget som för tungt. Men hittills ligger Trump långt före sina partikamrater som tagit upp kampen om att bli Republikanernas kandidat inför presidentvalet 2024.

Övertaget i opinionen är, enligt Trump själv, en av anledningarna till att han inte tänker delta i tv-debatten.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.