A-
A+

Här är turerna i pensionsbråket

I eftermiddag röstar finansminister Mikael Damberg (S) och hans parti nej till sitt eget budgetförslag för att inom kort lägga fram en justerad vårändringsbudget.
I eftermiddag röstar finansminister Mikael Damberg (S) och hans parti nej till sitt eget budgetförslag för att inom kort lägga fram en justerad vårändringsbudget.
PolitikTT

Både de rödgröna och högeroppositionen vill stärka pensionärernas ekonomi – frågan är på vilket sätt. Turerna är många innan riksdagens ledamöter får ta sommarlov och pensionärerna kan räkna med mer pengar i plånboken.

Annons

Annons

* På riksdagens bord ligger två förslag om höjda pensioner som ledamöterna ska rösta om i eftermiddag. Det ena är regeringens ursprungliga förslag om garantitillägg i regeringens vårändringsbudget. Det andra är högeroppositionens alternativa vårändringsbudget, med ett annat förslag för höjda pensioner.

* I måndags kom dock regeringen med ett nytt kompromissförslag om pensionerna där man förutom V och MP, även får med sig C på sin sida. Förslaget stoppades dock av högeroppositionen för att det kommit för sent för att hinna behandlas i finansutskottet först, vilket formellt är ett krav.

* Reaktionerna från Socialdemokraterna blev starka och statsminister Magdalena Andersson menade att det var "respektlöst mot riksdagen" att oppositionen sagt nej till att låta riksdagen ta upp regeringens pensionskompromiss och låta den ställas mot oppositionens förslag.

* Socialdemokraterna väljer nu att inte yrka på sitt eget förslag till vårändringsbudget, vilket är en historisk händelse. I stället tänker man rösta nej till betänkandet, som är högeroppositionens budgetförslag. För det ska gå igenom krävs att S, V, MP och C, samt den partilöse före detta vänsterpartisten Amineh Kakabaveh också röstar för avslag.

* I stället kommer regeringen med en extra ändringsbudget på fredag där det nya pensionsförslaget finns med. Finansminister Mikael Damberg uppger att regeringen ska försöka lägga fram den extra ändringsbudgeten på fredag. Hinns det med kan riksdagens finansutskott ta ställning till den redan på måndag. Därmed skulle riksdagen kunna fatta beslut nästa onsdag.

* Företrädare för de borgerliga partierna uppger för TT att de inte ser någon anledning att förhindra en kortad beredningsprocess i riksdagen. Därmed skulle riksdagen kunna fatta beslut om höjda pensioner före midsommar, men om beredningen drar ut på tiden kan talmannen bli tvungen att kalla riksdagen till sammanträde under sommaruppehållet.

* Den partilösa Amineh Kakabaveh har dock sagt att hon inte kommer att stödja regeringens extra vårändringsbudget nästa vecka om inte regeringen lovar att inte exportera vapen till Turkiet.

* Både de rödgröna och högeroppositionen vill stärka pensionärernas ekonomi, men på olika sätt. Oppositionen har lyft fram hur deras förslag värnar ”arbetslinjen”, medan regeringen framhållit hur deras förslag gynnar de ”allra sämst ställda”.

* Förenklat innebär högeroppositionens förslag en höjd garantipension med 600 kronor och sänkt skatt för alla pensionärer, samt en skattesänkning från årsskiftet. Regeringen, C, MP och V:s kompromiss innebär att garantipensionen höjs med 1 000 kronor. Båda lägren vill också se höjt bostadstillägg.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.