A-
A+

Här har kidnappningarna fördubblats på fem år

Polisen tror att bristen på kontanter i samhället har bidragit till fler kidnappningar de senaste åren. Arkivbild.
Polisen tror att bristen på kontanter i samhället har bidragit till fler kidnappningar de senaste åren. Arkivbild.
BrottTT

På knappt fem år har har antalet åtal gällande människorov i Fyrbodal mer än fördubblats.

Största anledningen är det kontantlösa samhället, tror polisechefen Fredrik Brax, enligt Bohusläningen.

Annons

Annons

Två män i 20-årsåldern häktades i måndags misstänkta för försök till grov utpressning och olaga frihetsberövande i Munkedals kommun.

Detta är bara ett fall i raden av kidnappningar som skett i Fyrbodal, ett så kallat kommunalområde i nordvästra delen av Västra Götalands län, där Munkedal ingår.

Hittills i år har 28 åtal gällande människorov hanterats i Fyrbodal – det är mer än en fördubbling av åtal sedan 2017 då siffran var 13. Det visar en kartläggning som Bohusläningen har gjort.

Nationellt sett ligger ökningen på omkring 20 procent.

Fredrik Brax, chef på polisens avdelning för grova brott i Fyrbodal, tror att den stora ökningen beror på det kontantlösa samhället:

Jag tror att det har gjort att människoroven ökat. Vi ser att de traditionella butiks-, bensin- samt personrånen minskat och det tror jag har att göra med att vi hanterar mindre kontanter i dag jämfört med tidigare. Det är en oroande utveckling, säger han till tidningen.

Han säger att det är ett medel för förövarna att komma åt stora summor pengar för att finansiera sin lyxkonsumtion. Men han tror inte att det bara handlar om pengar.

Vi har även haft fall där det har funnits både sexuella- och hämndmotiv, samt obetalda narkotikaskulder, men det vanligaste motivet är ändå ekonomi, säger Brax till Bohusläningen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.