Hård kritik mot KHL-resa: "En propagandaseger"

Finländska Jokerit kritiserar hårt för att laget inte ställer in sin KHL-premiär i Belarus. Arkivbild.
Finländska Jokerit kritiserar hårt för att laget inte ställer in sin KHL-premiär i Belarus. Arkivbild.
IshockeyTT

Kritiken kommer från nästan alla håll. Ändå verkar finländska hockeyklubben Jokerit stå fast vid sin plan att åka till Belarus för torsdagens KHL-premiär.

Resan kan vändas till en propagandaseger, säger statsvetaren Thomas Karv till Yle.

Annons

Annons

Belarus har skakats av regimkritiska protester ända sedan det omtvistade valet den 9 augusti. Valet anses riggat och demonstranterna kräver att Aleksandr Lukasjenko, som enligt officiella siffror fick 80 procent av rösterna, avgår.

Samtidigt planeras en KHL-premiär i huvudstaden Minsk. Och bortalaget Jokerit från Finland har trots kritik från fans, tidigare sponsorer, finländska politiker och landets spelarförening, valt att inte ställa in matchen mot Dinamo Minsk på torsdag.

"Alla är inte mot oss!"

Resan sänder helt fel signaler, säger Thomas Karv, doktor i statskunskap vid Åbo akademi i Vasa.

Det största problemet är att resan kan vändas till en propagandaseger. Lukasjenko kan visa upp det här till supportrarna som är kvar och säga: Se, alla är inte mot oss! Nu kommer Jokerit från västerländska och liberala Finland och spelar en match, precis som om läget är helt normalt, säger Karv till Yle.

Annons

Annons

Supperterbojkott

Klubbens supportergrupp Eteläpääty har sagt att man kommer att bojkotta lagets hemmamatcher i Helsingfors om matchen blir av i Minsk.

”På grund av läget i Belarus och brotten mot mänskliga rättigheter kan vi inte godkänna att matchen spelas i Minsk”, skriver Eteläpääty i ett uttalande.

Thomas Karv tycker däremot inte att man bör lasta den enskilda spelaren alltför hårt. I läget som är blir det ett politiskt ställningstagande hur de än väljer att agera.

Karriären och lönen kan vara på spel. Det är lätt att döma då man själv sitter i ett bekvämt kontor i Vasa, med havsutsikt, säger Karv.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons