A-
A+

Hård nedstängning förlängs i Australien

St. Kilda Beach i Melbourne, Australien. Arkivbild.
St. Kilda Beach i Melbourne, Australien. Arkivbild.
AustralienTT-AFP-Reuters

Trots kraftiga åtgärder ser Australien ingen ljusning i landets utbrott av deltavarianten, och nu förlängs covidrestriktioner och nedstängningar på flera håll i landet. Även i Nya Zeeland förlängs nuvarande nedstängningar.

Annons

Annons

Sedan pandemins början har staden Melbourne gått igenom sex stycken nedstängningar och nu förlängs restriktionerna, som enligt tidigare besked skulle ha upphört om en månad.

Orsaken är ett ökat antal fall, där 92 personer konstaterades smittade under det senaste dygnet.

För invånarna innebär nedstängningen bland annat utegångsförbud mellan 21.00 och 05.00, strikta restriktioner för träning, och avstängda lekplatser. Restriktionerna gäller hela delstaten Victoria förutom utegångsförbudet, som endast innefattar femmiljonersstaden Melbourne.

Ett slutdatum för nedstängningen är ännu inte satt.

Fem kilometer

I delstaten New South Wales, där landets största stad Sydney ligger, har över 19 000 fall av covid-19 konstaterats sedan mitten av juni och på söndagen rapporterades 1 218 smittade, det högsta antalet konstaterade fall på ett dygn i landet sedan pandemins start.

813 personer vårdas på sjukhus och 126 av dem får intensivvård, skriver New South Wales hälsodepartement på Twitter.

Delstatens strikta restriktioner lättas däremot något från och med den 13 september. I de hårdare drabbade områdena ska vaccinerade hushåll få lämna hemmet och umgås utomhus under en timmes tid max fem kilometer bort. Endast de vuxna i hushållet behöver vara vaccinerade.

I New South Wales beräknas 70 procent av befolkningen vara vaccinerad i oktober. När hela landet når en vaccinationsgrad på mellan 70 och 80 procent ska regeringens plan för återöppning inledas.

Annons

Annons

Nya Zeeland i lockdown

Grannlandet Nya Zeeland har kommit lindrigt undan pandemin. Strax över 3 100 personer har konstaterats smittade av coronaviruset sedan pandemins början, och 26 av dem har avlidit med sjukdomen.

Men en ökning i antalet fall har gjort att landet nu är i lockdown, enligt senaste besked till midnatt på tisdag. I storstaden Auckland, som är centrum för smittan, står det redan klart att nedstängningarna kommer att fortsätta under ytterligare en period.

För närvarande vårdas 34 personer på sjukhus, varav två får intensivvård. På söndagen upptäcktes 83 nya fall av den dominerande deltavarianten och av dem upptäcktes 82 i Auckland.

Premiärminister Jacinda Ardern har meddelat att uppdaterade åtgärder mot deltavarianten kan komma att presenteras på måndag. Förutom det har Ardern satt in ytterligare medel för att bekämpa psykisk ohälsa.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!