Hård vind stoppar tåg i väst

-
VäderTT

Inställda tåg på västkusten och i Värmland blir följden av den hårda vind som väntas under torsdagen.

I Norrland varnar SMHI för kraftiga snöfall i flera regioner.

Annons

Annons

Från klockan 21 på onsdagen och hela torsdagen går inga tåg på sträckorna Uddevalla–Strömstad, Varberg–Borås och längs Kinnekullebanan på Vänerns ostsida.

De sträckorna är extra känsliga eftersom de ligger i den väntade vindriktningen, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson till TT.

Även på Frykdalsbanan i Värmland ställs tågtrafiken in från onsdag kväll på sträckan Torsby–Kil, men där finns visst hopp om att tågen kan börja rulla igen om torsdagsförmiddagens inspektion visar att att inga hindar blåst in över spåren.

Lättare i fjällen

På onsdagskvällen drar ett ordentligt snöområde in över stora delar av Norrland.

I Västerbottens läns kustland kan det till och komma så mycket snö att det innebär fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner, enligt Sofia Söderberg, vakthavande meteorolog på SMHI:

Det ser ut att kunna bli ett snöfall som kan ställa till det. Man får nog vara beredd på två decimeter i kombination med frisk vind som kan ge snödrev.

SMHI varnar för besvärligt snöfall eller mycket hård vind i hela Norrland, med undantag för Norrbottens län, Jämtlandsfjällen och Härjedalsfjällen.

Annons

Annons

Snömodd och halka

Trafikverket varnar för att snöovädret kan göra det besvärligt på vägarna i Västerbotten under torsdagen, särskilt på de kustnära vägarna, inte minst E4.

Det kommer att snöa mycket på kort tid tillsammans med vind. Vi räknar med snömodd med ganska blaskig snö och halka, säger Bengt Olsson.

Om tågtrafiken påverkas återstår att se. Inga besked om inställda tåg i Norrland finns ännu.

Trafikverket har gått upp i beredskap inför det spådda snöovädret i kombination med tuff nordanvind.

Höga fordon utsatta

Södra Sverige ser än så länge inte ut att beröras av den väntade nederbörden. Däremot finns risk för mycket kraftiga vindbyar.

Grenar och enstaka träd kan knäckas och det kan bli problem för höga fordon, säger Sofia Söderberg.

I fjol rapporterade Västerbottens-Kuriren att 50 personer tvingades söka akutvård för halkskador på en och samma dag. I år har Umeå kommun ökat budgeten för vinterunderhåll av cykelvägar och känner sig förberedda på snökaos och halka, enligt Per Hilmerson, gatudriftchef.

De här pengarna kommer att göra en märkbar skillnad, säger han till tidningen och tillägger att pengarna kommer att gå till såväl halkbekämpning som snöröjning.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons