Hathaway ber om ursäkt för nya filmen

Anne Hathaway lägger sig platt sedan hennes rollfigur i filmen 'Häxorna' mötts av kritik. Arkivbild.
Anne Hathaway lägger sig platt sedan hennes rollfigur i filmen "Häxorna" mötts av kritik. Arkivbild.
FilmTT

Huvudrollsinnehavaren Anne Hathaway, och filmbolaget Warner Bros, har gått ut med offentliga ursäkter sedan filmen "Häxorna" mötts av kritik från funktionsvarierade. "Jag ber om ursäkt till alla barn", skriver Hathaway.

Annons

Annons

Bakgrunden till ilskan är att Anne Hathaways rollfigur, en illvillig häxa, porträtterats med händer som saknar flera fingrar. Olyckligt, enligt bland andra paralympiern Amy Marren som menar att liknande fysiska funktionsvariationer i filmen likställs med ondska och fulhet.

I Roald Dahls bok från 1973, på vilken filmen baseras, har häxorna har fem fingrar, försedda med klor.

Först gick Warner Bros ut och bad om ursäkt till alla som tagit illa vid sig av regissören Robert Zemeckis film, och nu har även Hathaway valt att göra detsamma.

"Låt mig inleda med att säga att jag gör mitt bästa för att ta till mig andras känslor och erfarenheter, inte på grund av någon PK-skräck utan för att det känns som att alla borde sträva efter att vara hyggliga människor i grunden", skriver hon i ett Instagraminlägg.

"Jag ber om ursäkt. Jag kopplade inte ihop funktionsvariation med min rollfigur när den beskrevs för mig. Om jag hade gjort det lovar jag er att detta aldrig hade hänt. Jag lovar att göra bättre ifrån mig, och ber särskilt om ursäkt till alla barn med funktionsvariation."

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons