A-
A+

Hatstorm på sociala medier – då agerar Fifa

Bukayo Saka fick enorma mängder hat efter sin missade straff i fotbolls-EM 2021. Arkivbild.
Bukayo Saka fick enorma mängder hat efter sin missade straff i fotbolls-EM 2021. Arkivbild.
FotbollTT

Över 50 procent av alla fotbollsspelare fick ta emot hat och hot på sociala medier i samband med finalerna av EM och Afrikanska mästerskapen. Nu agerar Internationella fotbollsförbundet Fifa och spelarfacket Fifpro.

Annons

Annons

I en studie gjord av Fifa visas det att 55 procent av spelarna fick motstå hat och hot på sociala medier under finalerna av EM och Afrikanska mästerskapen.

Studien analyserade med hjälp av artificiell intelligens över 400 000 inlägg på plattformarna Twitter och Instagram från semifinalernas slut till tre dagar efter finalen.

EM-finalen sommaren 2021 fick ett mörkt skimmer över sig när engelska spelarna Bukayo Saka och Marcus Rashford fick motstå en hel uppsjö av direkta hot.

Majoriteten av de analyserade inläggen ska ha varit homofobiska eller rasistiska.

Med ungefär fem månader kvar till fotbolls-VM i Qatar så har Fifa och Fifpro hittat en lösning. Genom att skanna termer som ofta förekommer i hat- och hotmeddelanden så ska man kunna identifiera inläggen. Dessa ska då tas bort och vara osynliga för alla utom den som ursprungligen skickat det, på så vis minskar risken att samma inlägg publiceras igen och inte skulle hittas.

"Vår uppgift är att skydda fotbollen och det börjar med spelarna som ger oss så mycket glädje på planen", säger Fifas ordförande Gianni Infantino i ett uttalande.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.