A-
A+

Hattrick av Olsson – svensk seger i VM-comeback

Hanna Olsson jublar efter sitt 2–1-mål och gratuleras av Jenny Antonsson.
Hanna Olsson jublar efter sitt 2–1-mål och gratuleras av Jenny Antonsson.
IshockeyFredrikshamn, TT:s utsände

Två mål på 21 sekunder gav Damkronorna en vinnande start i comebacken i A-VM.

Ett konstmål av Hanna Olsson – som gjorde hattrick – och en fullträff av Maja Nylén Persson gjorde att Sverige drog ifrån Danmark och vann med 5–2.

Jätteviktigt att få en bra start på turneringen och självförtroende på det, säger Hanna Olsson i SVT.

Annons

Annons

Damkronorna gjorde sin första VM-match på drygt tre år efter det historiska debaclet och degraderingen 2019.

Nu var svenskorna tillbaka på en friplats på grund av Rysslands avstängning från internationell ishockey. Sverige var den högst rankade nationen utanför de kvalificerade lagen och erbjöds platsen.

Det blev dock en mardrömsstart på comebacken i Iscenter Nord i Fredrikshamn inför en välfylld hall med hög stämning.

Bara 81 sekunder hade spelats när hemmanationen tog ledningen genom backen Emma Russell som prickade in 1–0 bakom en skymd Emma Söderberg i det svenska målet.

Snabb replik

Men matchens förgrundsfigur, Frölundastjärnan Hanna Olsson, replikerade bara 30 sekunder senare.

Hon snodde pucken snett bakom det danska målet av hemmabacken Amalie Andersen, tog sig inför framför målvakten Cassandra Repstock-Romme och placerade in kvitteringen.

Ett viktigt mål som gav det unga svenska laget lugn. Hela elva av spelarna är VM-debutanter sedan några av de bärande veteranerna petats till VM av förbundskaptenen Ulf Lundberg.

Svenskorna tog över, men det såg ut som om ineffektiviteten från OS i Peking – där Damkronorna hade sämst effektivitet av alla lag – hade följt med.

Men efter drygt halva matchen, inom loppet av 21 sekunder, drog svenskorna ifrån tack vare två mål.

Annons

Annons

Snyggt solomål

Hanna Olsson gjorde ett solomål där hon lurade bort både Russell och Repstock-Romme och snurrade in 2–1.

Nio sekunder efter målet åkte Djurgårdens Josefine Jakobsen – en av tio danskar som spelar i svenska lag, varav sju i Malmö i damettan – på en utvisning.

Det tog tolv sekunder så smällde Brynäs stjärnback Maja Nylén Persson in 3–1. Unga backlöftet Mira Jungåker, den 17-åriga HV71-spelaren, noterades för sin första av två passningspoäng.

I tredje perioden fyllde lagkaptenen Michelle Löwenhielm på med 4–1 innan Hanna Olsson fullbordade sitt hattrick i spel fem mot tre. Däremellan reducerade Danmark genom Jakobsen.

Målvakten Emma Söderberg, som fick sitt genombrott i OS, stod för några avgörande räddningar i utsatta lägen.

Det var lite skakigt emellanåt och vi släppte till en del lägen. Desto starkare utifrån det att vi gör några mål i powerplay och rider ut stormen. Vi har en bra start att jobba vidare på, säger Ulf Lundberg i SVT.

Rent rankingmässigt är Sverige bättre än Danmark så segern var viktig för fortsättningen i jakten på en kvartsfinalplats.

I nästa match, på lördag, väntar Tyskland, som överraskande föll mot Ungern med 2–4. Även de två lagen är lägre rankade än Damkronorna.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.